Mondmaskerplicht op volledig grondgebied Heusden-Zolder

De gemeente Heusden-Zolder verplicht mondmaskers op het hele grondgebied. Die beslissing werd genomen na veiligheidsoverleg over de stijgende besmettingscijfers in de gemeente. 

Heusden-Zolder is in Limburg de gemeente met het hoogste aantal nieuwe besmettingen. Omgerekend gaat het de afgelopen zeven dagen om 68 positieve gevallen per honderdduizend inwoners. Om die reden maakt de gemeente gebruik van de bevoegdheid om lokaal strengere maatregelen te nemen. Vanaf morgen is het dragen van een mondmasker overal verplicht.

Volgens burgemeester Mario Borremans is de nieuwe verplichting belangrijk en vooral heel erg duidelijk: “Er kan geen twijfel meer zijn. Als je buiten bent, draag je een mondmasker. Dat is makkelijk uit te leggen en er is geen discussie over wanneer het druk is en wanneer niet. De enige uitzondering is sporten. Wie in de openlucht gaat sporten, hoeft er geen te dragen, maar moet wel afstand houden.” 

Uit analyse van de cijfers blijkt ook dat het vooral jongeren zijn die besmettingen oplopen. Om die reden heeft Heusden-Zolder ook nog een samenscholingsverbod uitgevaardigd. Van 22 uur tot 6 uur mag je niet met meer dan tien personen samen zijn in de openbare ruimte.

Beringen

Heusden-Zolder is niet de enige Limburgse gemeente met verontrustende cijfers. Beringen zit ook over de alarmdrempel met 65 besmettingen per honderdduizend inwoners. Burgemeester Thomas Vints is blij dat er federaal strengere maatregelen werden afgekondigd, want het stadium van de lokale makkelijk te traceren uitbraak is voorbij: “Het heeft geen zin om overal iets anders te doen. De algemene regels zijn strenger en daar ben ik blij om. Ik kan wat Beringen betreft ook niet zeggen dat de besmettingen zich op één plaats situeren. De stijging is algemeen, dus federale maatregelen zijn nodig. Als iedereen iets anders gaat invoeren, wordt het moeilijk voor de mensen.”

Meest gelezen