Na instabiele uitkijktoren in Eeklo, ook een in recreatiedomein Puyenbroeck: “Alles is gecheckt en in orde”

Naast de uitkijktoren in Het Leen in Eeklo staat er nu ook eentje in het provinciaal domein Puyenbroeck in Wachtebeke. De uitkijktoren is 15 meter hoog en werd gemaakt uit een vroegere brandtrap. Het is de tweede uitkijktoren in een provinciaal domein in Oost-Vlaanderen, maar wel de enige die geopend is. De uitkijktoren in Eeklo is nog steeds gesloten omdat die niet stevig genoeg is. “We verwachten geen problemen met deze toren, alles is dubbel gecheckt en in orde”, zegt gedeputeerde Annemie Charlier (N-VA).

Wachtebeke is een uitkijktoren rijker. De toren is 15 meter hoog en biedt een prachtig uitzicht over het recreatiedomein Puyenbroeck.

Vernieuwingen

De komst van de uitkijktoren kadert in de vernieuwingen van het recreatiedomein. “Er komt een volledig landschapspark, daarin zit een natuurlijk belevingspark, een hangbrug en lopen de dieren vrij rond”, legt provinciegedeputeerde Annemie Charlier uit. “Vroeger zaten de dieren in hokjes en rennen, nu zullen ze toegankelijker zijn. Bezoekers zullen bijvoorbeeld kunnen lopen tussen de schapen.”

Bij de vernieuwingen kwam ook een uitkijktoren op tafel. “We kregen de vraag om een uitkijktoren te maken van een brandtrap die we weggenomen hebben uit een van onze provinciale scholen. Dat vonden we een leuk idee omdat je dan over heel het domein kan uitkijken”, zegt Charlier. “De gelegenheid bood zich aan omdat de trap toch weg moest, dus hebben we dat gemaakt.” De 15 meterhoge trap koste zo’n 200.000 euro.

Steviger

De provincie Oost-Vlaanderen maakte eerder al een uitkijktoren in het provinciaal domein Het Leen in Eeklo, maar dat liep minder vlot. “Daar zijn problemen met de stabiliteit. De aannemer moet alles in orde brengen en enkel als de veiligheid van de bezoekers gegarandeerd is, zullen we die definitief openen.”

De nieuwe uitkijktoren in Wachtebeke zou voor minder problemen moeten zorgen. “Het is een andere aannemer en men heeft gezegd dat er geen problemen te verwachten zijn met deze nieuwe toren, en dat alles dubbel gecheckt en in orde is.”

kasto80

Meest gelezen