Plek ontdekt waar kunstenaar Vincent van Gogh zijn laatste werk maakte

De plek waar Vincent van Gogh (1853-1890) vlak voor zijn dood zijn laatste meesterwerk "Boomwortels" maakte, is ontdekt. De locatie ligt in de Franse gemeente Auvers-sur-Oise, vlakbij de herberg waar de Nederlanse schilder destijds verbleef.

Wouter van der Veen, wetenschappelijk directeur van het Institut Van Gogh in Auvers-sur-Oise, deed de ontdekking. Hij vond onlangs een oude prentbriefkaart uit 1900-1910 waarop onder andere een met boomstammen en wortels begroeide heuvelrand stond afgebeeld. Die deed hem erg denken aan het werk "Boomwortels" van Van Gogh. 

Ansichtkaart ‘rue Daubigny, Auvers-sur-Oise’ waarop het schilderij ‘Boomwortels’ (1890) van Van Gogh werd herkend, 1900-1910, ©arthénon

Van der Veen legde zijn vondst voor aan onderzoekers van het Van Gogh Museum, dat het schilderij in zijn collectie heeft. Ze kwamen tot het besluit dat het zeer waarschijnlijk om dezelfde plek gaat. Daarvoor vergeleken ze het schilderij met de ansichtkaart en de huidige staat van de heuvelrand.  Bovendien schilderde Van Gogh erg vaak motieven uit zijn directe omgeving. Diezelfde week was hij ook al elders in de buurt gaan schilderen. 

Volgens het Van Gogh Museum is het spectaculair dat de grootste boomstronk op het schilderij ook nu nog aanwezig is en herkenbaar.

Schematische weergave van Vincent van Gogh’s mogelijke positie ten opzichte van de heuvelrand in Auvers-sur-Oise toen hij het schilderij ‘Boomwortels’ (1890) maakte, ©arthénon

Het schilderij "Boomwortels" is gemaakt op de laatste dag dat Van Gogh leefde. "Dat het zijn laatste werk is, maakt het nog iets uitzonderlijker", zegt Teio Meedendorp, onderzoeker bij van het Van Gogh Museum. "Hij moet er vaak langs zijn gelopen op weg naar de uitgestrekte velden achter het kasteel van Auvers, waar hij ook juist in die laatste week meermaals schilderde en uiteindelijk de hand aan zichzelf sloeg."

"Het zonlicht dat Van Gogh schilderde geeft aan dat de laatste penseelstreken aan het einde van de middag zijn aangebracht, wat informatie verschaft over de indeling van deze dramatische dag", voegt Wouter van der Veen er nog aan toe. 

Geïnteresseerden kunnen de locatie gaan bezoeken. Ze werd vandaag onthuld in het bijzijn van onder anderen de algemeen directeur van het Van Gogh Museum, Emilie Gordenker, en Willem van Gogh, achterkleinzoon van Vincents broer Theo.

(lees voort onder de foto's)

De staat van de heuvelrand in Auvers-sur-Oise op 15 mei 2020, ©arthénon
Het laatste schilderij van Van Gogh: Boomwortels. Vincent van Gogh, Auvers-sur-Oise, 27 juli 2020, Collectie: Van Gogh Museum (Vincent van Gogh Stichting)

De ontdekking is vrij recent. Wouter van der Veen moest wachten tot na de Franse lockdown in mei om de plaats te gaan bekijken. De locatie bevindt zich op 150 meter van Auberge Ravoux, de herberg in Auvers-sur-Oise waar Van Gogh de laatste 70 dagen van zijn leven verbleef. 

In samenwerking met de lokale autoriteiten heeft Institut van Gogh ter bescherming van de restanten een houten structuur aangebracht, zodat het publiek de oorspronkelijke boomwortels op verantwoorde wijze kan bezichtigen.

De staat van de heuvelrand in Auvers-sur-Oise in juni 2020, ©arthénon

Meest gelezen