LaPresse

200 bootvluchtelingen ontsnappen op Sicilië, Italiaanse regering stuurt quarantaineschip en militairen

Op het Italiaanse eiland Sicilië zijn meer dan 200 pas aangekomen migranten en vluchtelingen weggelopen tijdens hun verplichte quarantaine. Op Sicilië en Lampedusa arriveren de laatste dagen weer meer kleine bootjes uit Noord-Afrika. Alle inzittenden moeten verplicht 2 weken in quarantaine. Italië stuurt het leger naar de eilanden.

Zondag ontsnapten bijna 200 mensen uit een opvangcentrum in het centrum van Sicilië, gisteren glipten er enkele tientallen weg uit een tentencomplex aan de westkust. Sinds de corona-pandemie moeten alle migranten en vluchtelingen die aankomen op de Italiaanse eilanden verplicht 2 weken in quarantaine. Door de kalme zee wagen weer meer mensen de oversteek vanuit Noord-Afrika.

Volgens correspondente Andrea Vreede kunnen de Italiaanse eilanden de recente toestroom niet meer aan. "Tijdens die verplichte quarantaine kan je de mensen niet op elkaar stapelen zoals dat hier wel vaker gebeurt. Op Lampedusa bijvoorbeeld zaten 600 mensen in een opvangcentrum dat bedoeld was voor 100. Daarom gaat de Italiaanse regering nu een speciaal quarantaineschip naar Sicilië sturen zodat mensen op zee kunnen worden opgevangen. Ze sturen ook militairen naar de eilanden om de opvangcentra te bewaken." 

Toerisme in Tunesië ingestort

Opvallend is dat de meeste migranten aankomen met kleine bootjes, niet met grote NGO-schepen die hen oppikken op zee. "Bijna de helft zijn momenteel Tunesiërs" zegt Andrea Vreede. "Het toerisme in Tunesië is door de lockdown en de gesloten grenzen helemaal in elkaar gestort en dat weegt op de fragiele economie. En dus wagen nog meer Tunesiërs dan anders de oversteek, in de hoop om in Italië werk te vinden. De rest komt voornamelijk uit Marokko en Bangladesh."

Gisteren heeft de Italiaanse minister van binnenlandse zaken Luciana Lamorgese  de Tunesische president ontmoet. Dit jaar kwamen al meer dan 5000 migranten aan uit Tunesië. Italië wil dat  Tunesië betere grenscontroles organiseert en dringt aan op meer samenwerking. De Tunesische president Kais Saied noemt de illegale migratie een "humanitaire kwestie."

Politieke spelletjes

De Italiaanse minister van buitenlandse zaken Luigi Di Maio maakt zich  boos op de weggelopen migranten. "Migranten of niet, als het Italianen waren geweest, zou ik hetzelfde hebben gezegd. Het gaat om een kwestie van algemene gezondheid, Het coronavirus is nog niet verdwenen." zegt hij op Facebook. De meeste vluchtelingen werden intussen teruggevonden.

De oppositie in Italië probeert intussen garen te spinnen bij de crisis. Andrea Vreede: "Op dit ogenblik heeft de regering de coronacrisis onder controle, dus daar kan de oppositie weinig kritiek op leveren. En dus zegt voormalig minister van buitenlandse zaken Mateo Salvini de ene dag dat de corona-epidemie voorbij is en dat iedereen zijn mondkapje moet afdoen.  En de volgende dag zegt hij dat de coronacrisis erg gevaarlijk is omwille van de migratie." 

2 militaire schepen leggen aan in de haven van Porto Empedocle op Sicilië met migranten die op Lampedusa aankwamen met kleine bootjes
LaPresse

Meest gelezen