AFP or licensors

Twee jaar cel voor vijf Egyptische vrouwen na "ongepaste filmpjes" op TikTok

Een rechtbank in Egypte heeft vijf vrouwen veroordeeld tot twee jaar cel, nadat ze "ongepaste filmpjes" hebben gepost op het socialemediaplatform TikTok. De vrouwen krijgen bovenop de gevangenisstraf ook nog eens een boete van 16.000 euro. De uitspraak maakt deel uit van een overheidscampagne gericht tegen influencers. 

"De vrouwen worden beschuldigd van het schenden van de waarden en normen van de Egyptische samenleving en het posten van onfatsoenlijke video's die de publieke moraal verstoren", luidt het op de overheidswebsite Al-Ahram. De vijf vrouwen krijgen een gevangenisstraf van twee jaar, en moeten een boete betalen van 16.000 euro, nadat ze -volgens de overheid- ongepaste filmpjes hebben gepost op het sociale mediaplatform TikTok. Dat besliste een rechtbank in Egypte gisteren. 

In de verklaring van de aanklager werden slechts twee verdachten bij naam genoemd. Het gaat om de 20-jarige studente Haneen Hossam en de 22-jarige Mawada Eladhmn. "De drie andere beklaagden hielpen de twee influencers met hun socialmedia-account", zo luidde het. Haneen Hossam en Mawada Eladhm genieten een enorme populariteit op sociale media in Egypte. De vrouwen bereiken dagelijks miljoenen Egyptenaren met hun dansfilmpjes op TikTok. 

Deze uitspraak is een verdere onderdrukking van zelfexpressie in deze conservatieve Egyptische maatschappij

Mensenrechtenactivisten

TikTok is dan ook razendpopulair geworden in Egypte, mede dankzij de strenge lockdownmaatregelen die er de afgelopen maanden golden. Maar het succes van Haneen en Mawada  heeft dus geleid tot hun ondergang. Critici en activisten omschrijven de uitspraak als "een verdere onderdrukking van zelfexpressie in de conservatieve Egyptische maatschappij." In een wijdverspreide online petitie roepen mensenrechtenactivisten op om de vrouwen vrij te laten.  

Controlestaat

Hoewel Egypte in heel wat opzichten liberaler is dan heel wat andere landen in het Midden-Oosten, is het land de afgelopen decennia vooral de conservatieve weg opgegaan. Influencers worden wel vaker bestraft voor het niet naleven van de Egyptische waarden en normen. Vorige maand nog veroordeelde het gerecht in Egypte buikdanseres Sama al-Masry tot drie jaar cel wegens "losbandigheid" op sociale media na een filmpje op TikTok. 

Sinds president Abdel Fattah al-Sissi aan de macht kwam in 2013, is het aantal arrestaties voor "morele kwesties" aanzienlijk toegenomen. Afgelopen jaren zijn er ook strengere internetcontroles op socialmedia-accounts met meer dan 5.000 volgers.

Meest gelezen