Radio 2

"Wij willen precies weten waar tweedeverblijver besmet geraakte", eist gouverneur West-Vlaanderen

Waarnemend gouverneur van West-Vlaanderen Anne Martens vraagt dat de gegevens van tweedeverblijvers die corona oplopen tijdens hun vakantie aan zee, ook worden opgenomen in de databank. Want nu wordt alleen het officiële adres van een besmet persoon weergegeven.

Wanneer iemand positief test voor het coronavirus, vult de huisarts een online formulier in. "Maar dat formulier vermeldt alleen het domicilieadres van die persoon, niet het verblijfadres", vertelt waarnemend gouverneur Anne Martens. "Dat wil zeggen dat wanneer iemand ziek wordt tijdens zijn verblijf aan de kust, dat die wordt geteld bij de cijfers van zijn domicilieadres. Dat moet anders. Wij willen correcte cijfers. Wij willen weten wie hier in West-Vlaanderen ziek wordt."

Afhankelijk van contacttracing

"Het is belangrijk om kort op de bal te spelen tijdens deze tweede golf, maar daarvoor hebben we natuurlijk wel snel de juiste cijfers nodig", benadrukt de gouverneur. "Op de cijfers van de overheid zit sowieso al wat vertraging. Dat maakt het voor burgemeesters moeilijk om onmiddellijk op de hoogte te zijn van de besmettingen in hun gemeente en in te grijpen."

"Wat tweedeverblijvers betreft, is het nóg moeilijker, we zijn echt een beetje blind. We moeten wachten tot de besmette persoon vertelt aan een contacttracer dat hij aan de kust verbleef. Daar zit vaak heel veel vertraging op en dat moet dringend veranderen."

Privacy

De bezorgdheid over de kustgemeenten is tot bij Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) geraakt, maar de kwestie kan nog niet onmiddellijk worden uitgeklaard. "Er zou een probleem zijn op vlak van privacy, maar minister Beke is aan het kijken voor een oplossing. Ik hoop dat het snel in orde komt", concludeert de gouverneur. 

Meest gelezen