Videospeler inladen...

Alexander De Croo (Open VLD) verwijst het communautaire naar de ijskast: "Mensen beschermen zal enige prioriteit zijn"

Als het van Alexander De Croo (Open VLD) afhangt, zal een volgende federale regering zich niet focussen op een nieuwe staatshervorming. Dat heeft de vicepremier gezegd in “Het Journaal”. “Mensen beschermen, op het vlak van gezondheid en voor de economische gevolgen van de coronacrisis, zal onze enige prioriteit mogen zijn. Al de rest waar sommigen van denken, riskeert een molensteen te worden die we jaren met ons zouden meeslepen.”

Terwijl de N-VA en de PS achter de schermen wat vooruitgang zouden boeken bij de preformatie van een nieuwe federale regering, leeft de vraag of de Vlaamse liberalen van Open VLD mee zullen besturen. 

Open VLD-minister Alexander De Croo schoof in “Het Journaal” die hete aardappel door naar het niveau van de partijvoorzitters. Toch liet hij zijn mening horen in “Het Journaal”: “Wat de voorbije dagen tonen, is dat  er voor het komende jaar en misschien de komende jaren één prioriteit zal zijn”, zei De Croo. 

Die prioriteit is volgens de vicepremier mensen beschermen, zowel op het vlak van gezondheid als tegen de zware economische gevolgen van de coronacrisis die eraan zitten te komen. “Dat zal onze enige prioriteit mogen zijn”, vindt De Croo.

Al de rest, waar sommigen aan denken, riskeert een molensteen te worden die we jaren met ons zouden meeslepen
Vicepremier Alexander De Croo (Open VLD)

Daardoor zal er volgens De Croo weinig ruimte zijn voor communautaire hervormingen, al zei hij dat enigszins omfloerst. “Al de rest, waar sommigen aan denken, riskeert een molensteen te worden die we jaren met ons zouden meeslepen”, klonk het. 

De Croo erkent evenwel dat het in België “absoluut” efficiënter kan. “Maar first things first: nu is het echt bescherming van mensen. Ik kan me ook niet inbeelden hoe een regering in de komende maanden tijd zal hebben om andere zaken te doen”, besloot de minister. 

Bekijk hier het interview met vicepremier Alexander De Croo in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen