Herbekijk: viroloog Marc Van Ranst beantwoordt jouw vragen over de nieuwe coronamaatregelen

De Nationale Veiligheidsraad heeft gisteren verschillende maatregelen genomen om de opflakkering van het coronavirus in te dijken, zoals een verkleining van het aantal contacten dat je mag hebben. In de provincie Antwerpen worden bovendien nog strengere regels opgelegd. Viroloog Marc Van Ranst beantwoordt jouw vragen in onze VRT NWS LIVE. 

Herbekijk de VRT NWS LIVE met viroloog Marc Van Ranst (en lees een samenvatting van enkele opvallende uitspraken onder de video):

Videospeler inladen...

Door de hoge besmettingscijfers in Antwerpen zijn er gisteren extra coronamaatregelen voor de provincie vastgelegd, zoals een avondklok en een verplichting om te telewerken. Maar wat met andere hotspots, moeten ook daar geen maatregelen worden genomen? Die vraag kreeg viroloog Marc Van Ranst voorgeschoteld door het publiek van VRT NWS.

“Het voorbeeld van Antwerpen is er nu”, klinkt het. “Vanaf een bepaalde drempel, daar wordt nog over gepraat, gaan ook andere gemeenten of arrondissementen dezelfde of gelijkaardige maatregelen krijgen, waarschijnlijk door de gouverneur”, vertelt Van Ranst. 

En de viroloog windt er weinig doekjes om dat zo’n gelijkaardige verstrenging voor andere regio’s eraan zit te komen. “Dat hangt van de evolutie af, maar als je de stijging ziet, is het niet moeilijk om te voorspellen dat dat zal gebeuren”, klinkt het.

"Bubbelregels"

Er kwamen ook veel vragen over de sociale contacten die we nog mogen hebben door de nieuwe "bubbelregels". Gisteren ontstond er verwarring omdat de Veiligheidsraad besliste dat we onze “huisbubbel” nu nog met 5 mensen mogen uitbreiden, maar er tegelijk sprake was van “samenscholingen van 10 personen”. 

“Er is geen regel van 10”, verduidelijkt Van Ranst. Het was “verkeerd” om het daar gisteren over te hebben, en de communicatie van onder andere minister De Block daarover was een “misverstand”, zegt hij kritisch. “Er is geen extra uitbreiding, dat zou de hele maatregel zinloos maken", zegt Van Ranst duidelijk. De viroloog benadrukt nog eens hoe belangrijk de sociale regels zijn, en zegt ook dat eerdere versoepelingen hiervoor gezorgd hebben. “Die ene vergroting van de bubbel naar 15 per persoon, elke week andere, was de versoepeling te veel.”

Meest gelezen