2008 AP

Zeker 3 miljard dieren dood of gevlucht door bosbranden Australië: "Een van ergste rampen voor wilde dieren"

De bosbranden in Australië hebben zeker 3 miljard dieren gedood of op de vlucht gejaagd. Dat meldt het Wereld Natuur Fonds (WWF) op basis van een rapport uitgevoerd door de University of Sydney. Het is een onderschatting want de wetenschappers konden geen cijfers verzamelen over onder meer dode ongewervelde dieren. De directeur van het Australische WWF noemt het “een van ergste rampen in de moderne geschiedenis voor wilde dieren".

Volgens de onderzoekers zijn er 2,46 miljard reptielen, 180 miljoen vogels, 143 miljoen zoogdieren en 51 miljoen kikkers door het vuur getroffen. Bovendien zijn erg veel dieren gestorven door verlies van hun leefgebied. En het eigenlijke aantal dieren ligt nog veel hoger, omdat de onderzoekers geen cijfers konden verzamelen over onder meer dode ongewervelden dieren, vissen en schildpadden.

In januari, toen de bosbranden nog in grote delen van de staat New South Wales woekerden, werd geschat dat het om 1 miljard dieren ging. De schatting destijds ging alleen over de staten New South Wales en Victoria. De nieuwe schatting beslaat een ruimer gebied, deze keer gaat het om 11, 46 miljoen hectare. De periode van de schatting loopt van september vorig jaar tot februari dit jaar.

(Lees verder onder de video foto)

Uit het archief: In november vorig jaar werd koala Lewis gered uit een bosbrand. Hij werd in het koalaziekenhuis opgenomen. Maar Lewis was zwaar verbrand en kon uiteindelijk niet meer gered worden.

Videospeler inladen...

 "Dit zijn schokkende bevindingen", verklaart Dermot O'Gorman, algemeen directeur van de Australische afdeling van het WWF. "Het is lastig om te bedenken of er gebeurtenissen zijn geweest waarbij zoveel dieren zijn gedood of verjaagd." Hij spreekt over "een van ergste rampen in de moderne geschiedenis voor wilde dieren".

De vooruitzichten voor de dieren die het hebben overleefd, zijn niet goed. Veel van hun leefgebied is verwoest

Professor Chris Dickman

Een van de onderzoekers professor Chris Dickman noemt het "moeilijk te vatten". "De vooruitzichten voor de dieren die het hebben overleefd, zijn niet goed. Veel van hun leefgebied is verwoest." Veel dieren kunnen daarom nog sterven door een gebrek aan voedsel of onderdak”.

Kangoeroes
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistribu

Roze naaktslakken niet uitgestorven

Gelukkig is er ook positief nieuws. Roze naaktslakken, waren diep in speten van rotsen gekropen en hebben het overleefd. Eerst dacht men dat deze slakken uitgestorven waren. Ook rotskangoeroes hebben het overleefd door voldoende beschutting te vinden tijdens de brand. De voedselbron van de kangoeroes is wel verwoest, daarom moet hun voedsel, zoals wortel en zoete aardappelen, vanuit helikopters worden gedropt. 

(Lees verder onder de foto)

koala's Australië gered uit brand

Betere monitoring

De onderzoekers hopen dat het rapport tot betere monitoring zal leiden. Zodat ze bij nieuwe branden beter weten waar bepaalde diersoorten zich bevinden en wat ze nodig hebben om te overleven.

De Australische regering heeft 30,5 miljoen euro beloofd voor het herstel voor de dieren en hun leefgebied. Maar milieuactivisten eisen strengere wetten die de natuur meer beschermen. Wetenschappers waarschuwen ook dat de aanhoudende bosbranden van dit jaar nog maar een begin kunnen zijn. "Door de opwarming van de aarde kan dit slechts een voorproefje zijn", verwittigt Arnulf Köhncke van het WWF in Duitsland.

Meest gelezen