© VRT - 2018

Acteur Filip Peeters maakt documentaire over Vlaamse woonzorgcentra tijdens eerste coronagolf

De Belgische acteur Filip Peeters, bekend van de Eén-serie "Salamander", is bezig met een documentaire over de toestand in de Vlaamse Woonzorgcentra tijdens de lockdown. De documentaire laat verschillende kanten zien van de toestand.

Samen met drie regisseurs begon acteur Filip Peeters aan zijn eerste documentaire ooit. Hij produceert, terwijl de regisseurs elk naar een woonzorgcentrum gingen in Ledeberg, Hasselt en Heikruis in het Pajottenland. Daar konden ze rekenen op een warme ontvangst. "Al die mensen zaten daar en hadden sinds weken of zelfs maanden niemand meer gezien. Het was zeer ontroerend om te zien hoe blij die mensen waren met het bezoek," vertelt Peeters.

Hoe is het mogelijk dat een hele generatie opgesloten wordt en van zijn vrijheid wordt beroofd?

Peeters kwam op het idee voor een documentaire door de berichten uit het nieuws. "Ik was ontzet en bezorgd over wat daar gebeurt. Iedereen heeft wel iemand die hij kent die met een woonzorgcentrum te maken heeft. Je denkt: "Hoe is het mogelijk dat een hele generatie opgesloten wordt en van zijn vrijheid wordt beroofd?" Ik wil dat zoiets nooit meer kan gebeuren."

De documentaire laat verschillende kanten van het verhaal zien. Deze is opgebouwd uit portretten van bewoners, zorgverleners en de directeurs van de woonzorgcentra. "Daarnaast hebben we ook Wouter Beke gevolgd die uiteindelijk in dialoog gaat met de bewoners en zorgverleners," aldus Peeters. 

De documentaire zou af moeten zijn op 1 oktober. Waar en wanneer je hem kan bekijken, valt nog af te wachten.

Meest gelezen