Antwerpen wordt "zone oranje" voor Nederlanders: wat betekent dat concreet?

De hele provincie Antwerpen krijgt vanaf nu code oranje mee in het reisadvies van de Nederlandse overheid. Dat wil zeggen dat niet-essentiële reizen sterk worden afgeraden. Maar wat betekent dat in de praktijk? 

"Voor de provincie Antwerpen geldt vanwege deze opleving van het coronavirus kleurcode oranje in het reisadvies. Reis alleen als het echt noodzakelijk is naar de provincie Antwerpen inclusief de stad Antwerpen. Dus niet voor toerisme. U kunt wel door de provincie naar uw bestemming reizen als deze buiten het ‘oranje’ gebied ligt, maar stop niet om te rusten of te tanken."

Met dit reisadvies zit de provincie Antwerpen nu in dezelfde categorie als Barcelona en dat heeft zware gevolgen, zegt correspondent Joris van Poppel: "Op vakantie gaan in Antwerpen wordt sterk afgeraden en Nederlanders krijgen de dringende raad om de provincie te verlaten en om twee weken in quarantaine te gaan bij hun terugkeer. "

Reisverzekering

Verplicht is dat niet, maar wie nog naar Antwerpen reist zonder daar een ernstige reden voor te hebben - lees: toerisme - doet dat voortaan op eigen risico. "Dat betekent dat je reisverzekering niet meer tussenkomt als je toch naar Antwerpen reist en je kosten dus niet meer vergoed worden als je daar wat overkomt." 

"Er reizen niet alleen veel Nederlanders naar Antwerpen", zegt Van Poppel, maar er wonen ook veel Nederlanders in de provincie Antwerpen. Voor hen wordt familiebezoek nu ook weer minder evident." Voorlopig zijn er geen restricties voor Antwerpenaren die naar Nederland reizen. 

Nederlanders mogen van ministerie niet door Antwerpen rijden tijdens avondklok

Het is voor Nederlanders ook verboden om tijdens de avondklok door Antwerpen te rijden als ze op weg zijn naar of terugkomen van hun vakantiebestemming in het zuiden. Dat meldt het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken. De avondklok in de provincie Antwerpen geldt nochtans niet bij vertrek naar of terugkeer uit vakantie.

"U kunt tijdens de avondklok niet door dit gebied (de provincie Antwerpen, red.) naar uw bestemming in het zuiden van Europa of daar vandaan terug naar Nederland rijden", klinkt het reisadvies op de website van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken. "Buiten de avondklokuren kunt u wel door de provincie Antwerpen naar uw bestemming reizen als deze buiten het "oranje" gebied ligt, maar stop niet om te rusten of te tanken in het "oranje" gebied."

Meest gelezen