Boete tot 1.600 euro voor wie avondklok schendt, sporten mag zonder masker: dit is nu vastgelegd in Antwerpen

De avondklok tussen 23.30 uur 's avonds en 6 uur 's ochtends gaat vanavond officieel in binnen de volledige provincie Antwerpen. De wettelijke tekst om dat vast te leggen en te controleren is nu klaar. De Antwerpse gouverneur heeft in die tekst op het laatste moment nog een paar maatregelen aangepast: een mondmasker wordt bijvoorbeeld niet altijd verplicht tijdens het sporten. In de horeca zullen maximaal 4 mensen aan een tafel mogen zitten, tenzij het om een groter huishouden gaat. Wie de maatregelen overtreedt, riskeert een boete tot 1.600 euro of zelfs een gevangenisstraf van 14 dagen. 

Met een dag vertraging gaat de avondklok in de provincie Antwerpen vanavond officieel in. Wie na 23.30 uur 's avonds nog op straat komt in de provincie, riskeert een boete tot 1.600 euro. Een uitzondering geldt alleen voor wie zich moet verplaatsen om medische redenen, gaat werken, op reis vertrekt of terugkeert.

Normaal had de uitzonderlijke maatregel gisteren al moeten ingaan, maar de wettelijke tekst raakte niet op tijd rond. Vandaag is die tekst er wel, en gouverneur Cathy Berx heeft die vanmiddag kort toegelicht. 

Dan toch niet altijd masker bij sporten

In de tekst zijn er opvallend genoeg nog een paar aanpassingen aan de maatregelen doorgevoerd. Het is nog steeds verplicht dat iedereen ouder dan 12 in de publieke ruimte een mondmasker draagt, maar bij het sporten valt die verplichting weg. 

Tenminste, als u aan het sporten bent in sportinfrastructuur (denk maar aan een looppiste), of als de kans "nagenoeg nihil" is dat u het virus overdraagt. Berx gaf een voorbeeld: "Als u alleen op uw koersfiets zit op een desolaat pad, hoeft u geen masker te dragen, want dan zoeft u elkaar voorbij. Dat is anders wanneer u in peloton gaat fietsen."

Als u alleen op uw koersfiets zit op een desolaat pad, hoeft u geen masker te dragen, want dan zoeft u elkaar voorbij. Dat is anders wanneer u in peloton gaat fietsen

Cathy Berx, gouverneur van Antwerpen
Videospeler inladen...

Maximaal vier personen per tafel op restaurant

In de horeca was het al duidelijk dat er een maximum aantal personen per tafel zou worden vastgelegd. Maar dat cijfer is wel héél laag uitgevallen. In de hele provincie zullen nog maximaal 4 personen aan een tafeltje mogen zitten op restaurant of café. Als het om een groter gezin of huishouden gaat, wordt een uitzondering gemaakt. "Als u drie of vier kinderen heeft, moeten die uiteraard niet uiteen gaan zitten", zegt Berx. 

Ook de professionele voetballers in Antwerpen keken uit naar de uitleg van de gouverneur. Maar zij krijgen voorlopig geen soelaas. Sporten in groep mag met maximaal tien volwassenen, maar contact is daarbij verboden. Een "matchke" zit er dus niet in. Judo, karate of andere contactsporten zijn sowieso uitgesloten. 

Voor de voetbalcompetitie is het nog even wachten op een advies dat is gevraagd aan het federale niveau, aan de zogenoemde "Cel evaluatie" (CELEVAL). Berx zegt alvast dat het voor haar minder over de match op zich gaat. "Het gaat vooral om de ontlading nadien", klinkt het. "En ik weet niet of u dat weet: in Europa is de COVID-uitbraak begonnen met een voetbalwedstrijd", voegde de gouverneur eraan toe. 

Bekijk hieronder het gesprek in "Het Journaal" met gouverneur Cathy Berx en lees verder onder de video:

Videospeler inladen...

Op een rij: deze maatregelen gelden vanaf dit moment in de provincie Antwerpen 

 • Een avondklok tussen 23.30 uur 's avonds en 6 uur 's ochtends. Niemand mag zich tijdens die uren op het openbare domein bevinden, behalve om medische redenen, als u moet gaan werken, of wanneer u op reis vertrekt of terugkeert. 
 • Overal op het openbaar domein is een mondmasker verplicht, in de hele provincie, voor wie ouder is dan 12 jaar. Thuis hoeft het niet, en ook wanneer u iets eet of drinkt mag het masker af. Ook tijdens het sporten valt die verplichting weg, als er bijna geen risico is om het virus over te dragen. 
 • De horeca sluit om 23 uur. 
 • Alcohol verkopen die bedoeld is om mee te nemen, is al verboden vanaf 22 uur.
 • In de horeca zal u uw gegevens moeten achterlaten. Die worden vier weken bijgehouden. Uiteraard moet u ook anderhalve meter afstand houden van mensen aan een andere tafel. 
 • Per tafel in een restaurant of café worden maximaal vier personen toegelaten, tenzij het om een huishouden gaat dat groter is. 
 • Net als in winkels, zal u enkel alleen (en niet in groep) naar de markt mogen gaan, en mag u daar maar een half uur blijven. 
 • Telewerk is verplicht, behalve als dat echt onmogelijk of "manifest onwenselijk" is. 
 • Bij het sporten mag u geen contact meer maken met andere sporters. Sowieso mogen maximaal 10 volwassenen samen sporten. 

In de meest getroffen gemeenten gelden nog wat strengere maatregelen. De volgende maatregelen gelden in de stad Antwerpen, maar ook in Aartselaar, Boechout, Boom, Borsbeek, Brasschaat, Edegem, Hemiksem, Hove, Kapellen, Kontich, Lint, Mortsel, Niel, Ranst, Rumst, Schelle, Schoten, Stabroek, Wijnegem, Wommelgem en Zwijndrecht: 

 • Alle evenementen en feestjes zijn daar verboden en feestzalen worden gesloten. Ook kermissen moeten dicht. 
 • Fitnesscentra worden gesloten. 

"No mercy"

De maatregelen zullen al zeker vier weken gelden. En wie een overtreding begaat, kijkt aan tegen hoge boetes: tot 1.600 euro, of een gevangenisstraf tot twee weken. "No mercy" (of "geen genade"), zei Berx daarover. "Er zal hard worden opgetreden. Enfin, kordaat", klonk het. "We gaan ervan uit dat er een grote bereidheid is om de regels na te leven." 

Er zal hard worden opgetreden. Enfin, kordaat

Cathy Berx, gouverneur van Antwerpen

Berx wil dat er ook gecontroleerd wordt of besmette personen effectief in thuisisolatie gaan. Ze heeft daarvoor een vraag gesteld aan het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid. "In veel landen gebeurt dat op een creatieve manier die de privacy respecteert", zegt de gouverneur. Dat kan volgens haar met "een foto waarmee u kunt aantonen dat u thuis bent". 

Volgens het Agentschap Zorg en Gezondheid is een bevel tot isolatie normaal een zeer verregaande uitzonderingsmaatregel. Hij wordt door artsen enkel toegepast in zeer individuele situaties, zoals bij een tuberculosepatiënt met weglooprisico. "Dat op een meer structurele manier doen, vraagt onderzoek naar wat de juridische mogelijkheden zijn", aldus de woordvoerder.

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal" waarin in onze ploeg polst hoe de mensen in Lier tegenover de avondklok staan:

Videospeler inladen...

Meest gelezen