ZNA Middelheim
Jonas Roosens

Bezoekregels in Antwerpse ziekenhuizen weer strenger: pas na 7 dagen bezoek voor wie niet is besmet

Door het stijgend aantal coronabesmettingen in Antwerpen, worden de bezoekregels in de Antwerpse ziekenhuizen opnieuw verstrengd. Die beslissing komt er na overleg in de Antwerpse Provinciale Crisiscel. Wie besmet is, mag geen bezoek ontvangen. Wie niet besmet is, kan pas na zeven dagen hospitalisatie bezoek krijgen.

Omdat het aantal coronabesmettingen in Antwerpen toeneemt, legt de Antwerpse Provinciale Crisiscel opnieuw beperkingen op voor ziekenhuisbezoek. De nieuwe regels moeten de verspreiding van het coronavirus in de ziekenhuizen vermijden en de veiligheid van de patiënten, medewerkers en bezoekers garanderen.

“Bij de ziekenhuizen van Ziekenhuisnetwerk Antwerpen (ZNA) gelden voortaan strikte bezoekregels. Het gaat dan om de ziekenhuizen ZNA Jan Palfijn, ZNA Middelheim en ZNA Stuivenberg”, zegt Tom Van de Vreken van ZNA. “Dit betekent dat je geen covidpatiënt mag zijn, je mag dus niet positief getest hebben. Dan mag je bezoek ontvangen op voorwaarde dat je al minstens zeven dagen of langer in het ziekenhuis verblijft. Is het korter dan mag je geen bezoek ontvangen.”

Ook voor de bezoekers gelden in de ziekenhuizen van Ziekenhuisnetwerk Antwerpen extra voorzorgsmaatregelen. “We vragen om het bezoek te beperken tot één vaste bezoeker per dag. Een masker dragen is verplicht. Kinderen vragen we om niet op bezoek te komen en tot slot vragen we om het bezoek te beperken tot één uur”, verduidelijkt Tom Van de Vreken.

Bij de ziekenhuizen van Gasthuiszusters Antwerpen (GZA) gelden dezelfde regels. GZA heeft drie campussen (Sint-Augustinus, Sint-Vincentius en Sint-Jozef). Het meldt bovendien dat de grens van een ligduur van zeven dagen de komende periode nog kan gewijzigd worden, in functie van gewijzigde richtlijnen van de Provinciale Crisiscel.

Acht Antwerpse woonzorgcentra preventief (tijdelijk) dicht voor bezoek bij mogelijke besmetting

Ook in Antwerpen sluiten woonzorgcentra waar iemand positief testte of waar om een andere reden vermoed wordt dat er een mogelijke besmetting is, tijdelijk de deuren voor bezoekers. Dat meldt het kabinet van schepen voor Senioren en voorzitter van het Zorgbedrijf Fons Duchateau (N-VA). Momenteel is de maatregel in acht woonzorgcentra van kracht, maar er is voorlopig nergens sprake van een echte uitbraak. 

Het gaat om een preventieve maatregel. "Als een bewoner positief test, ook als hij geen symptomen vertoont, of als bijvoorbeeld een medewerker in contact kwam met een familielid dat positief testte, laten we tijdelijk geen bezoek meer toe", verduidelijkt het kabinet van schepen Duchateau. "Het gaat dan om een periode van vijf tot zeven dagen, afhankelijk van hoe snel we verdere testresultaten krijgen."

Meest gelezen