Hoofdarts Kliniek Sint-Jan in Brussel waarschuwt: "Antwerpse situatie is niet veraf in Brussel"

Er dreigt een Antwerpse situatie te ontstaan in Brussel, daarvoor heeft de hoofdarts van de Kliniek Sint-Jan in Brussel Kenneth Coenye gewaarschuwd in "Terzake". De Kliniek Sint-Jan test dagelijks vijfhonderd mensen op het coronavirus en stelt vast dat de laatste tien dagen bijna 7 procent positief test. "Dat is verontrustend. Ik denk dat een Antwerpse situatie in Brussel helemaal niet veraf is", zegt Coenye. Biostatisticus Geert Molenberghs waarschuwt eveneens: "Wanneer meer dan 1 procent positief test, is dat een signaal dat de epidemie aantrekt."

Het hoofd van de Brusselse gezondheidsinspectie Inge Neven weerlegde gisteren in "Terzake" dat het aantal besmettingen met het coronavirus in de hoofdstad gelijkaardige proporties aanneemt als in de stad Antwerpen.

Neven zei dat het aantal positief geteste gevallen rond de twee procent schommelde, terwijl dat cijfer in Antwerpen op vier à vijf procent ligt. Vanavond sprak de hoofdarts van Kliniek Sint-Jan in Brussel Kenneth Coenye andere taal.

"Wij doen vijfhonderd test per week ongeveer in ons ziekenhuis Kliniek Sint-Jan. De laatste tien dagen zitten we gemiddeld met 6,8 procent positieve resultaten. Dat is veel hoger dan eind juni. Toen hadden we 0,8 procent positieve tests. Dat was toen ongeveer het nationale gemiddelde", zegt Coenye.

De medische directeur van Kliniek Sint-Jan stelt vast dat er bijna een vertienvoudiging is van het aantal positieve tests. "Het gaat om mensen die vrij rondlopen en leven in de maatschappij. Het zijn patiënten zonder symptomen die hier een test ondergaan in het kader van een reis of de omdat ze door de contacttracing gevraagd zijn om een test te laten doen", aldus Coenye.

Bekijk de getuigenis van arts Kenneth Coenye uit "Terzake" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Ik denk dat een Antwerpse situatie hier in Brussel helemaal niet veraf is

hoofdarts Kliniek Sint Jan Kenneth Coenye

Hoofdarts Kenneth Coenye spreekt van een verontrustend situatie in de hoofdstad. "Ik denk dat een Antwerpse situatie hier in Brussel helemaal niet veraf is. We zitten met een gelijkaardige populatie in het centrum Brussel als in de zones van Antwerpen waar de problemen zich vandaag voordoen. Het gaat om mensen die vaak met grote aantallen in dezelfde woning wonen en over mensen voor wie een groot deel van hun leven op straat afspeelt. Dat maakt dat in die concentratie van mensen het virus veel gemakkelijker wordt verspreid."

Coenye stelt ook vast dat heel wat mensen met een migratieachtergrond positief testen. "We hebben veel mensen met de dubbele nationaliteit die bijvoorbeeld naar Marokko wilden reizen die een test ondergaan. Dat zijn dertigers en veertigers. Onze grote angst is dat die mensen hun ouders en hun grootouders gaan besmetten. Dan gaan we binnen twee weken opnieuw een absolute piek zien in het aantal hospitalisaties van oudere patiënten die zwaar ziek riskeren te zijn door COVID-19."

Wanneer meer dan 1 procent van de geteste mensen positief zijn, is dat een signaal dat de epidemie aantrekt

biostatisticus Geert Molenberhgs

Volgens biostatisticus Geert Molenberghs is het waarschijnlijk dat ook in Brussel extra maatregelen genomen zullen moeten worden.

"Uit dit verhaal blijkt dat er op de honderd tests zeven positieve testen zijn in Brussel. In de stad Antwerpen is dat rond de negen procent en in de provincie Antwerpen is dat drie procent. Wanneer dat cijfer boven de een procent ligt, want het was 0,85 procent voor de maand juli voor heel het land, is dat een signaal dat de epidemie aantrekt", aldus Molenberghs.

"Er moet nagedacht worden, maar ik neem aan dat de overheid dat gaat doen, over strengere maatregelen voor Brussel ook. In Brussel zal men de situatie heel goed moeten opvolgen en als het mogelijk is ook een versnelling hoger schakelen. Dat zullen we de komende dagen moeten zien", reageert Molenberghs.

Bekijk het gesprek met Geert Molenberghs over de situatie in Brussel uit "Terzake" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen