Radio 2

Help de wetenschappers door een foto te nemen van de kustlijn: "We krijgen nog maar 1 foto per dag binnen"

Het wereldwijde onderzoeksproject Coast Snap heeft ook onze kust bereikt. Burgers worden opgeroepen om hun smartphone op een paal te zetten en een foto van de kustlijn te nemen. "Tot nu toe krijgen we 1 foto per dag binnen van de paal in Oostende", zegt Jan Seys van het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ). Er staat ook een Coast Snappaal in Koksijde.

Deze zomer trekt kustexpert Stefaan Struyve uit Oostende elke dag voor Radio 2 langs de kustlijn op zoek naar grote en kleine nieuwsverhalen. Van Knokke-Heist tot De Panne: hij gaat op zoek naar mensen die de zomer aan de kust maken.

Voor de Vlaamse overheid is het erg belangrijk dat de evolutie van onze kustlijn goed opgevolgd wordt. Bij stormen ondergaat onze kust veranderingen: zand waait weg en wordt in zee meegespoeld. En dan is het belangrijk om eventuele zwakke plekken in de kustverdediging te versterken. Bovendien stijgt de zeespiegel door de klimaatverandering. Tegen 2100 wordt een verhoging van de zeespiegel voorspeld van 85 centimeter. Daarom moeten we ons vooraf wapenen tegen mogelijke overstromingen.

De bevoegde diensten houden alles in de gaten met hoogtechnologische apparatuur. Maar ze kunnen ook de hulp van het grote publiek gebruiken. Jan Seys van het VLIZ: "Dat doen we met het project Coast Snap. In Oostende en Koksijde staan er op de dijk palen waarin iedereen zijn smartphone kan plaatsen. Burgers maken een foto van de kustlijn en sturen die door. Zo krijgen de wetenschappers en ingenieurs nuttige informatie over veranderingen op onze stranden."

(lees voort onder de foto)

Radio 2

Coast Snap is een internationaal, wetenschappelijk project dat in Australië is begonnen in 2017. Intussen staan er wereldwijd 75 van die meetpalen. Aan onze kust werd de eerste paal op de Spinoladijk op de Oosteroever van Oostende geplaatst. "De paal staat daar 6 weken en we krijgen gemiddeld elke dag één foto van een burger binnen", zegt Seys. "Dat kan nog beter en daarom doe ik een warme oproep aan iedereen om mee te werken."

Meest gelezen