AFP or licensors

Contactgegevens die u op café achterlaat, blijven tot zaterdag ongebruikt

Pas vanaf zaterdag mogen contactopspoorders vragen waar een besmette persoon zoal geweest is. Als dat op café of restaurant was, mogen ze ook de gegevens van de andere klanten opvragen die de horeca al sinds vorig weekend bijhoudt. Er waren eerst privacybezwaren, maar die zijn van de baan, zegt Karine Moykens, voorzitter van het Interfederaal Comité Testing & Tracing. 

U hebt het wellicht al ervaren op café of restaurant: u wordt vriendelijk verzocht om uw naam en uw telefoon of mailadres achter te laten. Die informatie dient om mensen op te sporen die mogelijk in contact zijn gekomen met een besmette persoon. De beslissing werd genomen op de Veiligheidsraad van vorige week donderdag. Sinds afgelopen zaterdag verzamelen obers alle gegevens, maar er is tot nu toe nog niets mee gebeurd.  

Privacybezwaren

Dat heeft te maken met bezwaren van de Gegevensbeschermingsautoriteit, de vroegere Privacycommissie. Die had er bedenkingen bij dat contactopspoorders de handel en wandel van een besmet persoon zouden kunnen nagaan en informatie uit de horeca opvragen. 

Vanaf zaterdag kan het call-center vragen: waar bent u geweest?

Die bezwaren zijn opzij geschoven door de ministers, zegt Karine Moykens, voorzitter van het Interfederaal Comité voor Testing & Tracing. "Vandaag zijn de vragenlijsten aangepast, waarmee de mensen in de call-centers aan de slag gaan. Die gebruiken ze wanneer ze mensen contacteren die besmet zijn. Ze zullen dan effectief kunnen vragen: waar bent u geweest? Als blijkt dat er een horecabezoek was, dan kunnen we wel degelijk de vragenlijsten ophalen bij de cafés, restaurants en hotels. Om zo mogelijke clusters van besmette personen op te sporen."

Er zijn nog wat IT-aanpassingen nodig, maar vanaf zaterdag moet het systeem werken, maakt Karine Moykens zich sterk. 

Meest gelezen