Videospeler inladen...

Meer dan de helft van de inwoners van 3 sloppenwijken in Mumbai besmet met het coronavirus

Meer dan de helft van de inwoners van de dichtbevolkte sloppenwijken Chembur, Matunga en Dahisar in de stad Mumbai in India zijn besmet geweest met het coronavirus. Dat blijkt uit een studie van het Tata Institute of Fundamental Research die dinsdag verscheen. 

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) rapporteert vandaag 48.513 nieuwe besmettingen en 768 nieuwe overlijdens. Ondanks deze cijfers beweren veel deskundigen dat India nog steeds niet genoeg testen uitvoert en dat de meeste corona-sterfgevallen niet als zodanig worden geregistreerd. Een nieuwe studie geeft hen nu gelijk.

Onderzoek op antilichamen

Een studie die dinsdag is gepubliceerd meldt dat ongeveer 57 procent van de mensen in de dichtbevolkte sloppenwijken van Chembur, Matunga en Dahisar in Mumbai besmet zijn geweest met het coronavirus. Dat is veel meer dan wat de officiële gegevens tonen.

Slechts zestien procent van de mensen die buiten de sloppenwijken in hetzelfde gebied wonen testten positief op het coronavirus. Uit de studie bleek ook dat een groot deel van de mensen besmet was, maar weinig tot geen symptomen vertoonde. Er bleken ook meer vrouwen besmet te zijn dan mannen. 

Een groot deel van de besmette mensen vertoonden nauwelijks tot geen symptomen van het coronavirus.
AFP or licensors

De studie is uitgevoerd door het Tata Institute of Fundamental Research en onderzocht het aantal mensen die antilichamen hebben ontwikkeld tegen het coronavirus. Vorige week gaf een vergelijkbare studie al aan dat bijna een kwart van de mensen in de hoofdstad van India, New Delhi, het virus hebben gehad. Dat is bijna 40 keer meer dan wat de officiële cijfers tonen.

Nauwkeurige testen?

Er zijn echter wel enkele twijfels bij de nauwkeurigheid van deze testen. Zo kunnen andere coronavirussen, en niet enkel het virus dat verantwoordelijk is voor COVID-19, ook antilichamen produceren. Deze kunnen dan een vals-positief resultaat weergeven. Het onderzoek over de besmettingen in Mumbai had ook een relatief kleine steekproef van ongeveer 7.000 mensen terwijl in deze gebieden ongeveer 1.5 miljoen mensen wonen.

India telt nu het op twee na hoogste aantal coronabesmettingen ter wereld na de Verenigde Staten en Brazilië. Het aantal sterfgevallen in India ligt wel lager. Met 34.193 sterfgevallen staat het op de zesde plaats wereldwijd.

Videospeler inladen...

Meest gelezen