Chirofanaat Erwin Vroonen (43) uit Voeren baat  bivakplaats uit én gaat zelf ook nog op kamp

In de tuin van Erwin Vroonen komen een zomer lang jeugdbewegingen op kamp. En alsof dat nog niet genoeg is, is hij volwassenbegeleider van de Chiro in Voeren. Zijn echtgenote gaat mee om te koken en zijn zoon wordt volgend jaar leider. De zomer staat altijd in het teken van kampen en daar voelt hij zich thuis. 

Radio 2 Limburg toert de hele zomer lang doorheen de provincie: 42 gemeenten op 42 dagen. Hun reporters worden rasechte contact tracers en gaan op zoek naar mensen en hun verhalen. Waar hangen de Limburgers uit deze zomer? Wat houdt hen bezig?

“Ik was vijf toen ik bij de Chiro ging”, vertelt Erwin. “En het is nooit meer gestopt. Later ben ik leider geworden en nu dus volwassenbegeleider. Ik had mezelf voorgenomen om te stoppen wanneer mijn zoon bij de leiding ging. Maar nu het zo ver is, heb ik me bedacht. Zo’n jeugdbeweging is een grote familie en die laat je niet zomaar los.”

Bivak

De bivakplaats is een erfenis. Erwin z’n vader baatte ze al uit en hij heeft de fakkel over genomen. Kampplaats Zonnedauw ligt op een plateau in  het groen. Je kan er 360 graden om je heen kijken. “De jeugdbewegingen denken dat ze hier in de Ardennen zitten. Zelf zie ik de schoonheid niet altijd, ik ben er immers mee opgegroeid."

"Tot half augustus was het thuis altijd één groot kamp. De laatste twee weken van de vakantie werd het dan rustig. Dan zijn de kampen afgelopen omdat de leiding herexamen heeft”, lacht Erwin.

Zo’n jeugdbeweging is een grote familie, die laat je niet zomaar los

Bubbels

Dit jaar ziet Zonnedauw er anders uit. De bubbels op kamp mogen niet groter zijn dan 50 mensen. Het is een uitdaging om ze te scheiden. Daarom zijn er op de bivakplaats rode linten gespannen en staan de tenten verder uit mekaar. “De vorige groep heeft controle gehad van de politie, maar gelukkig was alles in orde en kon de jeugdbeweging gewoon genieten van het kamp.”

Meest gelezen