Foorkramers Gent boos nadat "ja" plots "neen" werd voor de kermis in Gentbrugge Flora

De foorkramers in Gentbrugge Flora zijn woedend. Amper een dag nadat ze het fiat kregen om de foor op te zetten, kregen ze te horen dat de kermis vrijdagavond niet mag doorgaan, door de strengere coronamaatregelen. Uit protest blijven ze nu toch staan. De stad Gent zegt dat ze de beslissing niet vroeger kon nemen, en betreurt ook zelf de gang van zaken.

Maandag had de veiligheidsraad strengere maatregelen genomen tegen de verspreiding van het coronavirus, onder andere een maximum van 200 mensen bij buitenevenementen. Dinsdag vroegen de foorkramers aan de stad Gent of ze de kermis in Gentbrugge Flora konden opzetten, en dat mocht. Woensdagmorgen kwam de crisiscel van de stad Gent samen, omdat het ministerieel besluit met de nationale maatregelen pas dan beschikbaar was, zegt de stad. Meteen na dat overleg heeft de stad de foorkramers laten weten dat de kermis dan toch niet kan doorgaan, net als andere evenementen waar de veiligheidsmaatregelen niet genoeg kunnen worden toegepast.

Kosten gemaakt om uiteindelijk geen inkomsten te hebben
Jean Trehaut, uitbater oliebollenkraam

De foorkramers aan Merelbeke station (Gentbrugge Flora) zijn woedend om de jammerlijke communicatie. “We hebben kosten moeten doen om naar hier te komen, om attracties op te zetten, om producten aan te kopen. Net omdat we zeker wilden zijn, hadden we dinsdag nog gebeld. Pas als we alle moeite gedaan hebben en aan het voorbereiden zijn, krijgen we het verdict dat de kermis toch niet open mag. Dat is schandalig. Officieel mogen kermissen doorgaan als ze aan de veiligheidsvoorschriften voldoen, en wij kunnen dat. Het is onmenselijk dat we allemaal naar de zee, het pretpark en de winkelstraten mogen, maar niet naar de kermis, waar er soms veel minder volk tegelijk is. Dit kan echt niet, het gaat hier om onze broodwinning. Uit protest blijven we gewoon staan.”

Sommige evenementen afgelast en op meer plaatsen verplicht een mondmasker

Dat zijn de extra maatregelen die de stad Gent nu genomen heeft, na het overleg in de crisiscel woensdagochtend. Het aantal besmettingen in Gent is laag en de stad wil dat zo houden. Daarom worden evenementen in openlucht afgelast, als het aantal bezoekers er niet tot 200 kan beperkt worden, of waarbij er niet genoeg afstand kan zijn tussen de bezoekers. Het gaat dan om straatfeesten, buurtfeesten, occasionele rommelmarkten, kermissen en foren (Gentbrugge Flora, Oogstkermis in Oostakker, en de kermis in Ledeberg). Die zijn allemaal geannuleerd tot eind augustus. Ook is het mondmasker voortaan verplicht voor wie op de Blaarmeersen wandelt, loopt of fietst. Ook in het skatepark moet je voortaan een mondmasker dragen, en daar mogen er maar 150 in plaats van 200 bezoekers tegelijk zijn. 

kasto80

Meest gelezen