Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

Hagelandse burgemeesters vragen maatregelen om fruitpluk coronaproof te laten gebeuren 

Volgende maand komen duizenden seizoenarbeiders uit het buitenland naar het Hageland voor de fruitpluk. Vier burgemeesters uit het Hageland vragen zich af hoe die fruitplukkers coronaproof kunnen werken. Ze vragen de overheid duidelijke maatregelen.

Vanaf 15 augustus start de fruitpluk in het Hageland. Met duizenden fruitplukkers die uit Roemenië, Polen, Bulgarije en Oekraïne komen. En daar knelt het schoentje, want verschillende landen krijgen van FOD Buitenlandse Zaken een code oranje of zelfs een code rood. Belgen die naar één van deze landen reizen en terugkeren, zijn verplicht zich te laten testen en  in quarantaine te gaan. Hoe moet het dan met de buitenandse seizoensarbeiders, die hier appelen en peren komen plukken? Het is een vraag die de burgemeesters van Geetbets, Kortenaken, Linter en Zoutleeuw zich nu stellen.

"Sommige mensen komen uit groene zones en dat is geen enkel probleem, maar sommigen komen uit oranje zones", zegt burgemeester Boudewijn Herbots (CD&V) van Zoutleeuw. " We vragen de overheid heel duidelijk dat we ondersteund worden om die mensen te testen, zodat we zeker zijn dat ze geen besmettingen binnenhalen. En mocht dat toch zo zijn, dat we dan ook ondersteuning krijgen om deze mensen te helpen en in quarantaine te plaatsen, en de nodig maatregelen kunnen nemen zodat dit alles veilig kan verlopen."

Meest gelezen