Foto: Radio 2

Geen ganzenrijden in Antwerpse polderdorpen dit jaar?

In Berendrecht, Hoevenen en Stabroek gaat er dit jaar geen ganzenrijden door. Dat is een eeuwenoude jaarlijkse traditie van verschillende polderdorpen. Mannen op een trekpaard proberen de kop van een dode gans af te trekken en de winnaar wordt koning. Ook wordt er dit jaar wellicht geen keizerrijden, waarbij de verschillende koningen het tegen elkaar opnemen, gehouden door de verstrengde coronamaatregelen in de provincie Antwerpen.

Normaal vonden de wedstrijden in april al plaats, maar die werden door het coronavirus uitgesteld. En in september strijden de verschillende koningen voor de titel van keizer van de polderdorpen. Dat lijkt nu door de verstrengde maatregelen niet meer haalbaar, zegt Frans De Schutter, voorzitter van de Polderbond van de Antwerpse gansrijders. “Het vraagt heel veel voorbereiding en we zitten nog met een hoop vraagtekens”.

Keizerrijden in september

Normaal trekt het ganzenrijden jaarlijks zo'n 5.000 bezoekers. “Misschien zullen we de toestemming wel krijgen om het ganzenrijden te laten doorgaan, maar aan alle veiligheidsvoorschriften voldoen lijkt me niet haalbaar”, vertelt De Schutter.

In augustus wordt de definitieve beslissing genomen of het keizerrijden in september wel nog zal doorgaan. “Het evenement nog meer opschuiven is niet meer aan de orde. Met pijn in het hart vrees ik dat het keizerrijden in september niet zal doorgaan”, aldus De Schutter.

Meest gelezen