Torhout en Oudenburg organiseren al een week lang zelf contactopsporing

De gemeenten in de zone Houtland en Polder organiseren al een week lang zelf contactopsporing en het loopt goed. Het gaat om de gemeenten Torhout, Kortemark, Ichtegem, Gistel, Oudenburg en Koekelare. Torhout gelast ook alle evenementen tot eind dit jaar af in de strijd tegen het coronavirus.

De Vlaamse overheid is nog altijd wat terughoudend om de lokale contactopsporing toe te laten. Een groep van 14 steden en gemeenten rond Kortrijk staat ook al klaar om er zelf aan te beginnen, maar krijgt voorlopig geen groen licht. De gemeenten in de zone Houtland en Polder hebben niet gewacht op dat groen licht en zijn er al een week mee bezig. 

De gemeenten Torhout, Kortemark, Ichtegem, Gistel, Oudenburg en Koekelare werken samen met het ziekenhuis AZ Delta in Roeselare en met de huisartsen voor de contactopsporing. "De eerste ervaringen zijn positief", zegt Torhouts burgemeester Kristof Audenaert (CD&V). "De informatie komt veel sneller bij de juiste diensten terecht en wij kunnen als gemeente sneller optreden om verdere besmettingen tegen te gaan. De gegevens van Sciensano zijn wel altijd correct, maar er zit twee dagen vertraging op."

Alle evenementen afgelast in Torhout

Torhout gaat nog een stap verder in de strijd tegen corona en heeft nu ook alle eigen evenementen tot en met eind dit jaar geannuleerd. Op lokale evenementen van andere organisatoren mogen er maximaal 15 personen komen. Dat is nog een stuk strenger dan de maatregelen van de Nationale Veiligheidsraad. "Maar daar is een reden voor", zegt burgemeester Kristof Audenaert. "Torhout zat in de top 10. De cijfers evolueren gunstig, maar we blijven nog altijd in de rode zone zitten. We willen daar absoluut uit. Daarom organiseren we geen grote evenementen meer in Torhout tot eind dit jaar." 

Torhout moet uit rode zone. Dus geen evenementen meer dit jaar.
Burgemeester Kristof Audenaert

De stad kiest naar eigen zeggen voor de gezondheid en de economie. Want de wekelijkse markt bijvoorbeeld gaat wel nog door. Evenementen die wegvallen zijn onder meer Torhout Kermis in augustus, maar ook de Plattelandsdag en verschillende opendeurdagen.

Meest gelezen