Videospeler inladen...

Hoofdkwartier Amerikaanse troepen in Europa verhuist naar ons land

Washington wil het Europese hoofdkwartier van de Amerikaanse troepen naar ons land verhuizen, dat heeft de minister van Defensie Mark Esper op een persconferentie bekendgemaakt. Het hoofdkwartier zou nabij de Waalse stad Bergen opgericht worden, ook zo’n 1.000 Amerikaanse militairen zouden dan naar ons land verhuizen.

De VS heeft beslist om het Europese hoofdkwartier van de Amerikaanse troepen van de Duitse stad Stuttgart, naar ons land te verhuizen. “Op termijn zou de VS ook een nieuwe militaire basis bouwen bij Bergen in Wallonië”, duidt VRT-radiojournalist en defensiespecialist Jens Franssen. 

Op termijn zou de VS ook een nieuwe militaire basis bouwen bij Bergen in Wallonië

Jens Franssen

Het Amerikaanse hoofdkwartier in Europa zou in Bergen komen in de buurt van het militaire hoofdkwartier van de NAVO. “Als de Amerikanen binnen enkele jaren effectief verhuizen naar Wallonië is dat goed nieuws voor de streek rond Bergen, want dat zou betekenen dat ook het Europese hoofdkwartier van de NAVO daar dus zeker blijft.”

(Lees verder onder foto)

President Donald Trump
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

VS haalt 11.900 soldaten weg uit Duitsland

De verhuis van het Europese hoofdkwartier naar ons land is een gevolg van de beslissing van de Amerikaanse president Donald Trump om 11.900 soldaten weg te halen uit Duitsland. Ook dat heeft de minister van Defensie Esper vandaag bekendgemaakt. Trump vindt namelijk dat Duitsland te weinig aan de NAVO besteedt en vindt dat het land profiteert van de VS op het gebied van handel. 

De Amerikaanse President Donald Trump had in juni  al aangekondigd dat hij de troepen uit Duitsland wou terugtrekken. De president zei destijds ongeveer 10.000 van hun zowat 36.000 soldaten uit Duitsland te zullen herpositioneren. Maar nu blijken het er meer te zijn. 

Ongeveer 6.400 militairen zullen naar de VS terugkeren. Zowat 5.400 anderen worden in andere landen van de NAVO geherpositioneerd. Een deel verhuist naar ons land en Italië. Er zullen ook Amerikaanse soldaten naar Polen trekken en naar de Baltische staten, maar eerst moet er met deze landen nog een akkoord over hun statuut worden bereikt.

(Lees verder onder foto)

Minister van Defensie Mark Esper (R)
AFP or licensors

Volgens Esper moet de beslissing de NAVO "versterken", de "afschrikking voor Rusland opvoeren", de "bondgenoten geruststellen" en de "Amerikaanse strategische flexibiliteit verbeteren". Maar volgens critici is de Amerikaanse berisping tegenover Duitsland opmerkelijk, omdat het goede handelspartners en militaire bondgenoten zijn.

De gedeeltelijke terugtrekking zal "zo snel mogelijk" plaatsvinden. Sommige aspecten zijn al binnen enkele weken mogelijk, andere vergen meer tijd, aldus Esper. Voor sommige troepen kan het namelijk tot jaren duren om de volledige verhuis rond te krijgen. De minister heeft nog geen gedetailleerd plan over de herpositionering voorgelegd.

Meest gelezen