Liveblog: Avondklok wordt goed opgevolgd in de provincie Antwerpen, politie zet eerste dagen in op sensibiliseren

De avondklok in heel de provincie Antwerpen is ingegaan om 23.30 uur. De horecazaken hebben de deuren gesloten om 23 uur. "De regels worden goed nageleefd", klinkt het zowel in Antwerpen als in Mechelen. De ziekenhuisopnames in ons land stijgen intussen sneller, gemiddeld worden 23 patiënten per dag opgenomen. Gisteren zijn 35 mensen opgenomen, dat is het hoogste cijfer in twee maanden tijd. De hoofdarts van Kliniek Sint-Jan in Brussel vreest voor "een Antwerpse situatie in de hoofdstad". Herbekijk alle updates van onze liveblog. 

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Wie de cijfers en de trends in detail wil bekijken: klik hier. Volg hieronder de meest recente nieuwsupdates:

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Avondklok wordt goed opgevolgd in provincie Antwerpen

De straten in de provincie Antwerpen liggen er verlaten bij. De maatregel om de avondklok in te voeren vanaf 23.30 uur tot 6 uur 's ochtends werd goed opgevolgd op de eerste dag van de invoering. De avondklok  is een van de drastische maatregelen die gouverneur Cathy Berx heeft aangekondigd om de coronacrisis het hoofd te bieden in de zwaar getroffen provincie. 

"Om 23 uur zijn de cafés en restaurants in de stad Antwerpen gesloten en de mensen zijn naar huis gegaan. Over het algemeen wordt de regel goed nageleefd", meldt Helen Goedgebeur vanuit Antwerpen. 

Bekijk het verslag uit Antwerpen hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Onze reporter Dominique De Graaf stelt hetzelfde vast in Mechelen. "Alles is hier rustig verlopen en het is hier doods in Mechelen. We hebben weinig of geen politie-interventies gezien", aldus De Graaf.

De woordvoerder van de politie van Mechelen Dirk Van de Zande reageert tevreden over de opvolging van de avondklok. "De horecazaken hebben het sluitingsuur goed gerespecteerd. Ook de inwoners en de bezoekers van de horecazaken zijn op tijd naar huis gegaan. De komende dagen gaan we sensibiliseren en duidelijk maken dat de regels er niet voor niets zijn. Mensen die hardleers zijn, die zullen geverbaliseerd worden", aldus Van de Zande.

Bekijk het verslag uit Mechelen uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Lees meer in dit verslag:

Alarmerende getuigenis van hoofdarts in Kliniek Sint-Jan in Brussel: "Antwerpse situatie niet veraf"

De hoofdarts van de Kliniek Sint-Jan in Brussel Kenneth Coenye heeft in "Terzake" gewaarschuwd voor "een Antwerpse situatie" in Brussel. De Kliniek Sint-Jan test dagelijks vijfhonderd mensen op het coronavirus en stelt vast dat de laatste tien dagen bijna 7 procent positief test. "Dat is verontrustend. Ik denk dat een Antwerpse situatie in Brussel helemaal niet veraf is", zegt Coenye. Biostatisticus Geert Molenberghs waarschuwt: "Wanneer meer dan 1 procent positief test, is dat een signaal dat de epidemie aantrekt."

Lees het volledige artikel hier:

Buitenlandse Zaken kleurt Nederland als oranje zone in voor wie erheen wil (vanuit de provincie Antwerpen)

De FOD Buitenlandse Zaken heeft Nederland als een oranje zone ingekleurd als bestemming waar beperkingen gelden voor wie erheen wil. Dat gebeurt nadat Nederland de provincie Antwerpen gisteren als een oranje zone heeft ingekleurd.

Het noorden kwijt? Wij proberen het jou helder uit te leggen in dit artikel:

Moslimexecutieve adviseert Antwerpse moskeeën komend vrijdaggebed te annuleren

De Moslimexecutieve adviseert de moskeeverantwoordelijken in de provincie Antwerpen om het vrijdaggebed van 31 juli niet te organiseren. Dat meldt de koepel voor de Belgische moslims woensdagavond. Een dag eerder besliste het orgaan al om het Offerfeestgebed, dat ook gepland is voor vrijdag, in Antwerpen te annuleren.

Nog op dinsdag werd er bij de Antwerpse moskeeën op aangedrongen om de deuren gesloten te houden voor het ochtendgebed, en de avondgebeden samen te voegen. Toen kwam ook al het advies om het Offerfeestgebed komende vrijdag niet te organiseren.

Vanavond kwam daarbovenop het advies om het vrijdaggebed van vrijdag 31 juli niet te organiseren. De Moslimexecutieve neemt die beslissing vanwege "de verontrustende heropleving van de pandemie in dit deel van het land".

Meer dan 150.000 sterfgevallen aan coronavirus in de VS

In de VS heeft het aantal sterfgevallen tengevolge van COVID-19 de kaap van 150.000 gerond, zo blijk uit het dashboard van de gezaghebbende Johns Hopkins University (JHU). De JHU telde 150.034 corona-overlijdens in Amerika. Het is net als met het aantal besmettingen (4.390.491) het meest getroffen land ter wereld.

De meeste sterfgevallen in de VS deden zich voor in de staat New York: 32.658. Daarna komen New Jersey (15.798) en Californië met 8.724 overlijdens. Er zijn in de VS ook 1.355.363 mensen genezen, waarmee het land na Brazilië het tweede best scoort ter wereld.

Wereldwijd zijn 16.824.259 mensen door het coronavirus besmet geraakt, en 662.222 zijn eraan overleden. Er kwamen 9.808.910 patiënten de ziekte te boven, of ruim meer dan de helft van de besmettingen.

16 West-Vlaamse burgemeesters vaardigen samen bijkomende coronamaatregelen uit

Burgemeesters van 16 steden en gemeenten in West-Vlaanderen, regio Midwest, hebben samen bijkomende coronamaatregelen uitgevaardigd. Dat meldt de regio Midwest woensdag. De maatregelen verplichten onder meer het altijd bij zich hebben van een mondmasker op het openbaar domein en alle publiek toegankelijke plaatsen. Ook worden evenementen met meer dan 100 aanwezigen verboden, ongeacht of ze binnen of buiten plaatsvinden.

Lees het vollede artikel hier:

OPINIE: Deze is voor u, mevrouw Wilmès

Het water staat onze internationaal befaamde eventsector aan de lippen. De baas van een eventbedrijf schreeuwt het uit in een brief aan premier Sophie wilmès (MR):

Pas zaterdag kunnen contactopspoorders met gegevens die u op café achterlaat aan de slag

Pas vanaf zaterdag mogen contactopspoorders vragen waar een besmette persoon zoal geweest is. Als dat op café of restaurant was, mogen ze ook de gegevens van de andere klanten opvragen die de horeca al sinds vorig weekend bijhoudt. Er waren eerst privacybezwaren, maar die zijn van de baan, zegt Karine Moykens, voorzitter van het Interfederaal Comité Testing & Tracing. 

Lees meer in dit artikel:

Na stroom van annulaties: Horeca Vlaanderen roept regel van 4 mensen aan 1 tafel te schrappen in Antwerpen

Onder de nieuwe coronamaatregelen voor de horeca mag je in de provincie Antwerpen met slechts vier personen of één gezin aan tafel zitten. Dat is de doodsteek voor de Antwerpse restaurants en cafés volgens Matthias De Caluwe, CEO van Horeca Vlaanderen. Hij roept gouverneur Cathy Berx op om de maatregelen te herzien en dezelfde regels te hanteren als in de rest van het land. 

"Duidelijk, maar totaal onlogisch", dat is het oordeel van De Caluwe. "Ik mag met mijn vriendin mijn bubbel van vijf personen thuis ontvangen, maar niet met diezelfde groep op café of restaurant gaan, terwijl dat gisteren wel nog mocht." De Caluwe roept dan ook op om de nieuwe maatregel terug te draaien en dezelfde limieten te gebruiken als in de rest van het land.

Bekijk hieronder het gesprek uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Veel groepen annuleren dus hun reservaties na de aankondigingen van de nieuwe maatregelen. Maar de regels blijken ook nog niet voor iedereen even duidelijk te zijn, zo ondervond onze ploeg van "Het Journaal" vandaag in Aalst.

Bekijk hieronder hun verslag:

Videospeler inladen...

Woonzorgcentrum in Wijnegem in lockdown na 14 besmettingen

In Wijnegem is een woonzorgcentrum vorige week in lockdown gegaan na een vermoedelijke uitbraak van het coronavirus. Dat meldt Gazet Van Antwerpen en burgemeester Ivo Wynants (N-VA) bevestigt het nieuws. Intussen hebben elf bewoners en drie personeelsleden positief getest en dat aantal kan nog oplopen.

De bewoners in kwestie zijn afgezonderd van de rest en de personeelsleden moeten in thuisquarantaine. "De directie maakt zich natuurlijk grote zorgen en ik ook", zegt Wynants. "Alle nodige maatregelen zijn genomen en we bekijken wat we als gemeente nog bijkomend kunnen doen om het woonzorgcentrum te ondersteunen."

Of er ook al ernstig zieken bij de positief geteste personen zijn, is niet bekend. De uitbraak in het woonzorgcentrum zou meteen ook de voornaamste verklaring zijn voor het stijgend aantal besmettingen in Wijnegem de voorbije dagen.

Meest gelezen