Mondmasker confronteert ons met slechte adem: tips voor een goede mondhygiëne

Nu we met zijn allen steeds vaker een mondmasker moeten dragen, worden we ook meer geconfronteerd met onze eigen adem. Mondhygiënisten kregen de voorbije weken nogal wat vragen over slechte ademgeur. De mondmaskerplicht zou dus wel eens kunnen leiden tot een betere mondhygiëne. En dat zal op langere termijn een positief effect hebben op onze algemene gezondheid, zeggen mondhygiënisten.

"We krijgen de laatste maand vaak de vraag 'Nu ik vaak een mondmasker draag, ruik ik mijn eigen adem. Wat kan ik hieraan doen?' We merken ook dat mensen hun tanden nu beter poetsen omdat ze die ademgeur hebben." Aan het woord is Isabelle Mertens, voorzitter van de Beroepsvereniging voor mondhygiënisten.

"Halitose, slechte ademgeur, wordt vaak veroorzaakt door bacteriën die zwavelzuur produceren of tandvleesontsteking. Mensen denken vaak verkeerdelijk dat slechte adem uit de maag voorkomt, terwijl de oorzaak meestal in de mond te vinden is", legt Mertens uit. 

Zij geeft meteen enkele tips voor een betere mondhygiëne:

  • De gouden regel blijft: twee keer per dag minimum twee minuten je tanden poetsen tot tégen je tandvlees.
  • Poets ook tussen de tanden, met flosdraad bijvoorbeeld.
  • Tongschrapen: dan ga je met je tandenborstel of een tongschraper van achter op de tong naar voor schrapen. Je zal merken dat er een wit beslag afkomt. Daar zitten vaak die zwavelproducerende bacteriën.
  • Een extra mondspoeling kan ook een frissere adem geven, maar dat zal de oorzaken van halitose niet oplossen.
  • Voldoende water drinken

Zo doe je aan tongschrapen. (Lees verder onder video)

Videospeler inladen...

Algemene gezondheid

Dat mensen zich nu door het mondmasker meer bewust zijn van mondverzorging en de tips beter naleven, zal ook een effect hebben op onze gezondheid in het algemeen, stelt Isabelle Mertens.

"Betere mondverzorging heeft niet enkel een effect op minder gaatjes en losse tanden, dus de problemen in de mond. Er is ook wetenschappelijk bewijs dat er een wisselwerking is tussen mondgezondheid en met hart- en vaataandoeningen en diabetes."

Beluister het interview met mondhygiëniste Isabelle Mertens in "De Ochtend" op Radio 1:

Meest gelezen