Valter Gouveia/NurPhoto

Is sporten met mondmasker wel gezond? "Het kan, maar las af en toe een pauze in"

In Limburg mag je voorlopig nog sporten zonder mondmasker, maar in Antwerpen is dat niet het geval. Daar moet je áltijd een mondmasker dragen, ook als je bijvoorbeeld gaat joggen. Maar is het wel gezond om een mondmasker te dragen tijdens het sporten? Radio 2 Limburg vroeg het aan Bert Op ’t Eijnde, inspanningsfysioloog aan de Universiteit Hasselt. "Gezonde mensen zouden dat zonder problemen moeten aankunnen", zegt hij.

"Bewegen is gezond", zegt inspanningsfysioloog Bert Op 't Eijnde. "We raden dus zeker aan om te blijven sporten en bewegen. Zeker omdat we ondertussen ook weten dat fitte mensen minder risco lopen op het coronavirus." Maar de mondmaskers die de meeste mensen gebruiken, zijn niet geschikt om te sporten, geeft de inspanningsfysioloog toe. “Het is zo dat we in rust ongeveer 5 tot 6 liter lucht per minuut in- en uitademen”, legt hij uit. “Als je spreekt, stijgt dat naar 20. Maar wanneer je gaat sporten, verplaatst er zo'n 50 tot 150 liter lucht per minuut. Daar zijn de meeste mondmaskers niet geschikt voor. Zowel FFP2 -maskers als chirurgische maskers zijn eigenlijk niet geschikt. Die laatste laten wel meer ventilatie toe langs de zijkanten, en dat is gezonder. Zorg dus voor zoveel mogelijk ventilatie."

Sommigen zeggen dat het risicovol is om met een mondmasker te sporten, maar dat wil Op 't Eijnde wel nuanceren. "Collega's zeggen dat je ervan kan hyperventileren en in extreme gevallen zelfs flauwvallen. Maar daarover bestaat geen echt wetenschappelijk onderzoek. Er zijn wel wat anekdotes van onderzoeksjournalisten. Zij hebben het zuurstofgehalte in een mondmasker gemeten. Waar dat in de openlucht normaal 21 procent is, is dat bij een mondmasker gedaald naar zo’n 17 procent. Dat komt overeen met de zuurstofconcentratie in lucht op een hoogte van ongeveer 1.500 meter. Ik denk dat de meeste onder ons al weleens op die hoogte geweest zijn. Gezonde mensen zouden dat dus zonder problemen moeten aankunnen.”

De luchtwolk rond een sporter is echt veel groter dan gedacht. Je zou dus 10 tot 20 meter afstand moeten houden

De inspanningsfysioloog testte het zelf al eens uit op de loopband in zijn laboratorium, en sporten met een mondmasker lukt volgens hem wel. Hij raadt wel aan om enkele voorzorgsmaatregelen te nemen als je met een mondmasker op zou gaan sporten. "Als de intensiteit van de inspanning licht tot matig is, moet dat wel lukken. Zeker als je af en toe een pauze inlast. De gemiddelde snelheid die amateurwielrenners en -lopers nastreven, kan je best ook wat verlagen."

Alleen sporten blijft nog steeds het veiligste. "De luchtwolk die rond een sporter hangt die intensief aan het sporten is, is echt wel veel groter dan aanvankelijk gedacht. 1,5 meter afstand houden is dus echt niet voldoende. Dat zou eerder 10 tot 20 meter moeten zijn”, besluit Op 't Eijnde.

Meest gelezen