Patrick Post

België kleurt Nederland oranje nu Nederland Antwerpen oranje kleurt, kan jij nog volgen?

De FOD Buitenlandse Zaken heeft Nederland als een oranje zone ingekleurd als bestemming waar beperkingen gelden voor wie erheen wil. Dat gebeurt nadat Nederland de provincie Antwerpen gisteren als een oranje zone heeft ingekleurd. Het noorden kwijt? Wij proberen het jou helder uit te leggen.

Wie vanavond naar de website van de FOD Buitenlandse Zaken (van België) surft, ziet daar dat Nederland voortaan bij oranje bestemmingen staat onder het luik "U vertrekt naar" met in het rood het woordje "quarantaine" bij. Betekent dit dat elke Belg voortaan in quarantaine moet wanneer zij of hij de grens met onze noorderburen overschrijdt? Neen.

Gisteravond besliste Nederland om de provincie Antwerpen bij ons oranje te kleuren. Concreet wil dit zeggen dat Nederland niet-essentiële reizen voor zijn inwoners naar onze provincie afraadt. Wie toch in Antwerpen is geweest, krijgt het "dringende advies" om bij thuiskomst 14 dagen in quarantaine te gaan.

Vanuit de provincie Antwerpen naar Nederland? Beperkingen

Dit "dringende advies" geldt ook voor inwoners van Antwerpen die naar Nederland reizen. "Alle niet-noodzakelijke reizen van en naar de provincie Antwerpen worden sterk ontraden", staat meer in detail te lezen op de website van de FOD Buitenlandse Zaken. "Reis dus alleen vanuit Antwerpen als dit noodzakelijk is."

"Reizigers afkomstig uit de provincie Antwerpen worden na binnenkomst in Nederland geacht in (thuis)quarantaine te gaan", gaat het voort. "Vanuit de provincie Antwerpen naar Nederland [gaan] om te feesten, boodschappen te doen of een dagje uit is dus niet mogelijk."

"Voor bepaalde groepen reizigers geldt een uitzondering, voor onder anderen zorgprofessionals, grensmedewerkers en transportmedewerkers geldt dat als zij voor hun werk reizen, zij niet in thuisquarantaine moeten, tenzij ze klachten hebben."

Vanuit de rest van België naar Nederland? Geen beperkingen

Omdat door de beperkingen voor inwoners van de provincie Antwerpen niet meer álle Belgen zonder beperkingen naar Nederland mogen reizen, kleurt onze FOD Buitenlandse Zaken Nederland nu als oranje zone in.

Sommige Belgen, de inwoners van de provincie Antwerpen, mogen nu immers niet langer zonder voorwaarden naar onze noorderburen reizen. Hierdoor kan Nederland niet langer een groene zone blijven, een land of een gebied waar álle Belgen zonder beperkingen naartoe mogen.

Alle andere Belgen, dus landgenoten uit andere provincies dan Antwerpen, hoeven zich geen zorgen te maken: zij kunnen nog altijd zonder beperkingen naar Nederland reizen.

Meest gelezen