Archieffoto Polen

Poolse gemeenten moeten het zonder EU-jumelagesubsidies stellen door holebivrije zones

Zes Poolse gemeenten krijgen geen geld uit het Europese jumelagefonds voor verbroederde gemeenten vanwege hun houding tegenover de holebigemeenschap. Dat heeft Eurocommissaris voor Gelijkheid Helena Dalli bekendgemaakt.

Een tachtigtal gemeenten in Polen maakt intussen gebruik van zogenaamde LGBTQ+ -vrije zones. Er wordt niet letterlijk gecontroleerd op de aanwezigheid van holebi's en transgenders, maar Gay Prides of holebibars zijn er wel verboden.

De holebi-onvriendelijke houding is ingegeven door de erg conservatieve regeringspartij PiS, die sowieso een bedenkelijk palmares heeft op vlak van homorechten. Zo noemde president Andrzej Duda LGBT-rechten eerder nog een "ideologie die vernietigender is dan het communisme".

Geen geld voor 6 Poolse gemeenten

Het Europees Parlement, maar ook bijvoorbeeld de Kamer en het Vlaams Parlement bij ons, tikte Polen al op de vingers omwille van die holebivrije zones. Nu krijgen zes van die gemeenten geen geld uit het Europese jumelagefonds, bedoeld voor verbroederde gemeentes over de Europese landsgrenzen heen. De zes Poolse lokale besturen hadden een aanvraag ingediend voor een subsidie tussen de 5.000 en de 25.000 euro, maar de Europese Commissie weigert.

Europese waarden en fundamentele rechten moeten gerespecteerd worden door de lidstaten en hun autoriteiten

Helena Dalli

"Europese waarden en fundamentele rechten moeten gerespecteerd worden door de lidstaten en hun autoriteiten", tweet Eurocommissaris Helena Dalli. "Daarom werden de zes jumelage-aanvragen van Poolse gemeentes die LGBTI-vrije zones hebben geïnstalleerd of resoluties rond 'familierechten' hebben goedgekeurd, geweigerd."

Discriminatie, van gelijk welk type, kan nooit getolereerd worden in de EU

Didier Reynders

Dalli krijgt de steun van Eurocommissaris voor Justitie Didier Reynders. "Discriminatie, van gelijk welk type, kan nooit getolereerd worden in de EU. De Europese waarden moeten hoog in het vaandel gedragen worden in alle door de EU gefundeerde programma's, ook in dat voor jumelage", tweette hij.

Bijna 130 andere Europese gemeenten krijgen wel een subsidie van maximaal 25.000 euro, waaronder ook acht Poolse gemeenten. In totaal voorziet de EU 2,3 miljoen euro voor het programma.

Meest gelezen