Johnny Depp versus krant The Sun die hem "vrouwenmepper" noemt: 3 weken aan modder gooien met ex in rechtbank 

In Londen hebben de slotpleidooien plaatsgevonden in het proces van Hollywoodacteur Johnny Depp (57) tegen The Sun. Het Britse sensatieblad had Depp afgeschilderd als "vrouwenmepper". Met de pleidooien komt voorlopig een einde aan drie weken van bikkelharde woorden in de rechtbank tussen Depp en zijn ex-vrouw Amber Heard (32). Daarbij schuwden beiden pijnlijke intieme details niet. Wat is er allemaal beweerd?

ACHTERGROND Depp en (actrice en model) Heard waren een kleine twee jaar getrouwd, de scheiding werd afgerond in januari 2017. Zij beschuldigde hem van fysiek geweld en toonde daarvoor foto's van haar toegetakeld gezicht. Depp ontkende altijd met klem en stelde dat zij enkel uit was op het veiligstellen van haar "povere financiële situatie". Uiteindelijk betaalde Depp 6,6 miljoen euro, een bedrag dat Heard beloofde te schenken aan goede doelen. 

De heisa leek daarmee afgesloten totdat het Britse sensatieblad The Sun in 2018 Depp afschilderde als "vrouwenmepper". The Sun begreep niet waarom activiste J.K. Rowling haar oog had laten vallen op vriend Depp voor een rol in de nieuwe "Fantastic beasts".

De acteur pikte die beschuldiging niet nog eens, vooral omdat Depp beweert dat het nét Heard was die losse handjes had. Depp startte een proces wegens laster en eerroof tegen The Sun. De eerste zitting begon op 7 juli waarna drie weken volgden tsjokvol getuigenissen. 

Heard liet zich gisteren voor het eerst sinds het proces publiekelijk uit. (bekijk hieronder de ondertitelde video)

Videospeler inladen...

"Ik wilde na het contactverbod en mijn scheiding verder met mijn leven. Ik heb dit proces niet aangespannen. Het is ontzettend pijnlijk geweest om mijn relatiebreuk te herbeleven, om mijn intenties en waarheid in twijfel getrokken te zien worden en om de meest traumatische details uit mijn leven met Johnny gedeeld te zien worden", zegt ze voor de camera. Maar over welke details heeft ze het? Waarop moet de rechter zijn oordeel baseren of The Sun het bij het rechte eind heeft? Wat is er precies beweerd? 

Een beknopt overzicht:

 • HET FLESSENINCIDENT Heard beschuldigt Depp ervan haar vaak te hebben mishandeld terwijl hij onder invloed was. "Hij stond stijf van de drank en de drugs. Hij was zichzelf niet", klonk het. "Als hij nuchter is, is hij lief, vrijgevig en een buitengewone man." Ze staafde haar verhaal met sms'jes naar haar moeder waarin ze uit de doeken doet dat hij agressief is.

  Een verhaal dat door beiden partijen naar voren wordt geschoven is hun verblijf in Australië (2015) tijdens de opnames van "Pirates of the Caribbean".  Daarbij staat het verlies van Depps vingertopje centraal. Heard beweert dat hij de wonde opliep door een vast telefoontoestel tegen de muur stuk te slaan. Hij zou haar bij dat incident bij haar nekvel hebben genomen, haar hoofd tegen het keukenaanrecht geslagen hebben en begonnen zijn haar te wurgen.

  Depp vertelt dat hij - na een periode van nuchterheid - plots een glas dronk, waarop zij de controle verloor en met een vodkafles smeet. Ze zou ook een sigaret gedoofd hebben op zijn rechterkaak. Heard bevestigt dat zij met één fles smeet, maar dat "Depp er al 30 had stukgesmeten". 

  Drank en drugs haalde Sasha Wass, de advocaat van The Sun, gisteren ook als finaal argument aan. "Zijn verslaving veroorzaakte irrationele stemmingswisselingen en abnormaal gedrag. (...) Hij was zó onder invloed dat hij misschien niet meer wist wat hij deed", aldus Wass.
De pers was massaal aanwezig en volgde de rechtszaak van a tot z op.
 • HET ONTLASTINGSVERHAAL Ook Depp gooide alle registers open in de rechtszaal. Dé spreekwoordelijke druppel die het huwelijk deed barsten voor hem was de ontlasting in hun bed. Een poetshulp vond de dag na Heards verjaardagsfeestje uitwerpselen. Depp vermoedt dat die kwamen van Heard, of van een van haar vrienden. Heard daarentegen steekt de schuld op hun honden, Pistol en Boo, twee Yorkshire terriërs. Depp blijft erbij dat het om menselijke drollen ging "gezien de grootte ervan".
 • VANESSA PARADIS Actrice en zangeres Vanessa Paradis zou normaal in Londen komen getuigen over Depp, die 14 jaar haar echtgenoot was en met wie ze twee kinderen heeft. Uiteindelijk werd Paradis niet opgeroepen, maar was er wel een schriftelijke verklaring waarin ze duidelijk stelt dat Depp nooit geweld gebruikte bij haar.

  "Het is niet de Johnny die ik ken. (...) Ik heb gezien hoe deze schandalige uitspraken onrust veroorzaakten en ook schade toebrachten aan zijn (Depps, red.) carrière, omdat mensen helaas deze valse feiten blijven geloven."   
Depp en Paradis toen ze nog een koppel waren in 2006.
 • ELON MUSK Andere klinkende naam die de afgelopen weken viel, was die van de excentrieke Tesla-oprichter Elon Musk. Depp beweert dat Heard met Musk een affaire had, tot een trio toe met model Cara Delevinge. "Niets van waar", reageerde Musk in The New York Times deze week.

  Een getuige, de conciërge, stelt dat Musk Heard regelmatig 's nachts bezocht als Depp weg was. Musk zou Heard ook bescherming aangeboden hebben, net voor de scheidingsaanvraag. Heard verweet Depp dan weer "ziekelijk jaloers" te zijn. Hij zou haar ook een affaire met acteur James Franco (Harry Osborn in "Spider-Man") aangewreven hebben. "Ik raad Depp en Heard aan om verder te gaan met hun leven", besluit Musk. 
 • DE VLIEGENDE SMARTPHONE Naast flessen is er blijkbaar ook met een smartphone gegooid door Depp bij een ruzie in hun penthouse in LA. Heard kreeg die vol in haar gezicht en verspreidde later foto's. Getuigen trekken die zichtbare verwondingen echter in twijfel, onder wie agenten die ter plekke waren gekomen. "Ik kan me voorstellen dat ze hun verhaal wilden opsmukken, omdat ze op het moment zelf niets hebben betekend", weerlegde Heard de versie van de agenten. Over de foto's werd verder gesuggereerd dat vrienden vlekken op het gezicht van Heard hadden geschminkt. Iets wat de actrice ontkende.

Wanneer de uitspraak van de rechter valt, is nog niet bekend. Depp eist een fikse schadevergoeding van The Sun.

Drank en drugs ja, maar fysiek geweld ontkent Depp.
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Meest gelezen