De Dageraadplaats in Antwerpen net voor het begin van de avondklok.

Eerste avondklok sinds de Tweede Wereldoorlog gaat in: "We moeten erdoor, we hebben geen keuze"

De komende maand is er tussen 23.30 uur 's avonds en 6 uur 's morgens een avondklok in de provincie Antwerpen om de verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Wij trokken op de laatste avond naar de cafés en restaurants op de Dageraadplaats in de stad Antwerpen. "De avondklok is jammer, maar wel begrijpelijk."

Het is 20 uur, drie en half uur voor de avondklok ingaat. De gezellige Dageraadplaats in de anders zo bruisende Antwerpse wijk Zurenborg is verre van verlaten, maar het is er zeker ook niet op de koppen lopen. Kinderen uit de buurt spelen voetbal op het pleintje en op de terrassen van de cafés en restaurants zit nog redelijk wat volk, maar voor een zonnige zomeravond is het hier wel vrij rustig.

Lees verder onder de foto:

"Veel volk is er niet", vertelt een ober van een van de restaurants op het plein. "Vorige week was het zelfs voor het eerst sinds de lockdown terug druk, maar afgelopen weekend is er in de hoofden van de mensen iets veranderd. En nu met die extra maatregelen is het niet gebeterd, maar we moeten erdoor. We hebben geen keuze."

Afgelopen weekend is er in de hoofden van de mensen iets veranderd

De meeste cafés zijn binnen zo goed als leeg, al zit hun terras nog redelijk vol. Geen ongewoon fenomeen in de zomer, maar toch is hier duidelijk minder volk dan anders. Een van de volhouders is Olivier die hier samen met een vriend een pint komt drinken. "Op een normale zomeravond kan het hier heel laat, allez, heel vroeg worden. Maar vanaf vanavond kan dat voor de rest van de zomer niet meer", zegt hij. "Jammer, maar wel begrijpelijk."

Lees verder onder de foto:

Na 22 uur is het verboden om alcohol te verkopen die bedoeld is om mee te nemen. Niet toevallig staat er iets voor tien een bescheiden wachtrij van 5 mensen voor de nachtwinkel op de hoek met de Draakstraat. "Nog snel wat inslaan", zegt een jongeman die anoniem wil blijven. Met een plastic zakje met enkele halve liter blikken Jupiler verlaat hij de nachtwinkel. Hij was niet op de hoogte van het verkoopverbod. "De nachtwinkel sluit door corona al om 22 uur. Het was nu bier kopen of wachten tot morgen."

Om 23 uur moet ons terras volledig leeg zijn

Net na 22 uur neemt de zenuwachtigheid toch een beetje toe. Klanten mogen nog een laatste bestelling plaatsen. "Dat lijkt vroeg, maar om 23 uur moet ons terras volledig leeg zijn", legt de barvrouw uit. "Dus iedereen heeft dan een klein uur om zowel zijn glas leeg te drinken als te betalen." Geduldig doet ze die uitleg bij elke tafel en neemt ze de laatste bestellingen op.

Daarna gaat de tapkraan onherroepelijk dicht en worden binnen al de stoelen op tafel gezet, het universele signaal van café-uitbaters dat het stilaan tijd wordt om naar huis te gaan. In een zijstraat staat intussen een politiecombi geparkeerd. "Ze zijn vroeg vandaag", merkt een licht aangeschoten man op.

Lees verder onder de foto:

Stipt om 23 uur worden de laatste klanten verzocht te vertrekken, exact twee uur vroeger dan tot gisteren (dinsdag) het geval was. "Belachelijk", omschrijft Veerle de avondklok. Ze kwam met twee vriendinnen een terrasje doen en was duidelijk liever nog wat langer gebleven. "Ik snap dat ze iets willen doen aan het hoge aantal besmettingen, maar die avondklok gaat echt het verschil niet maken."

Die avondklok gaat echt het verschil niet maken

Wie nu nog overblijft, heeft nog een halfuur om thuis te zijn of is in overtreding. De laatste cafégangers druipen stilaan af en alle terrassen zijn intussen leeg. De politieagenten zijn niet tussenbeide moeten komen en vertrekken. Een stilte valt over het plein. Op een enkeling na zijn de straten verlaten. De allereerste avondklok sinds de Tweede Wereldoorlog is begonnen.

Bekijk hier het verslag van "Het journaal" in Antwerpen:

Videospeler inladen...

We trokken ook naar Mechelen:

Videospeler inladen...

Meest gelezen