Skelet potvis Valentijn is bijna klaar: na 30 jaar bijna weer in ere hersteld

Het skelet van potvis Valentijn is zo goed als klaar. De potvis spoelde bijna 30 jaar geleden aan in Oostduinkerke, een paar dagen voor Valentijnsdag. Wetenschappers wilden graag zijn skelet bewaren, maar het vroeg veel tijd en werk om het te prepareren. 

Eerst is potvis Valentijn jarenlang begraven, zodat het vlees aan de botten langzaam kon verteren. Dan moest hij nog ontvet worden. "Dat proces is nu bijna klaar", zegt professor Pieter Cornillie van de Universiteit Gent. "De ontvetting van het lichaamsskelet is achter de rug. Nu doen we dat nog met de schedel. De schedel alleen al vult een volledige ketel. Daarna is het bewerkingsproces klaar en kunnen we beginnen te puzzelen."

Puzzelen

Tegen volgende zomer moet het skelet van de potvis helemaal in elkaar gepuzzeld zijn. Het skelet van Valentijn zal dan te zien zijn in het visserijmuseum in Oostduinkerke. 

Bekijk hieronder de archiefbeelden.

Videospeler inladen...
kasto80

Meest gelezen