Valter Gouveia/NurPhoto

Sportcoach Paul Van Den Bosch: "Alles is te doen maar sporten met een mondkapje maakt het alleszins een stuk moeilijker"

Paul Van Den Bosch, sportcoach uit Herentals, die vaak met topatleten werkt, begrijpt het gevoel van ongemak bij veel sporters nu een mondkapje verplicht is in de provincie Antwerpen. De verklaring is dat tijdens een inspanning heel veel lucht geventileerd wordt en dat onze ademhaling dan ook bemoeilijkt wordt. "Als het echter moet, dan moet het en kan het ook", zei Van Den Bosch in Start Je Dag bij Radio 2 Antwerpen.

"Moeilijk gaat ook", een gezegde dat de komende weken zeker ook van toepassing is voor mensen die in de provincie Antwerpen wonen en willen gaan joggen of fietsen. Paul Van Den Bosch, sportcoach uit Herentals, spreekt met kennis en ervaring als hij zegt dat een mondkapje het sporten bemoeilijkt maar niet onmogelijk maakt.

"Tijdens een inspanning ademen we 20 tot 30 maal meer lucht in en uit, we stoten ook koolstofdioxide (CO₂) uit, die minder goed verspreid kan worden en die we daardoor ook weer inademen, én bovendien stoten we vocht uit, waardoor het mondmasker nat wordt en op den duur huiduitslag kan veroorzaken. Dat maakt het sporten lastig, maar dat wil niet zeggen dat het niet kan."

Van Den Bosch hoopt dat mensen door de strenge maatregelen nu niet ontmoedigd worden om te sporten. "Net in deze coronatijden zouden we net veel meer moeten bewegen", adviseert hij. "Hou daarbij rekening met een  aantal zaken zoals alleen en minder intensief sporten en eventueel minder lang", geeft de sportcoach nog mee.

"Laat bovendien je gezond verstand primeren, zoals ook de gouverneur laat verstaan", voegt Van Den Bosch er nog aan toe. "Als je niemand in gevaar brengt omdat je alleen loopt in een bos bijvoorbeeld, doe je ook niks fout als je geen mondmakser op hebt." 

Meest gelezen