Stefaan uit Essen is testpersoon voor mogelijk coronavaccin: "Mijn kleine bijdrage tegen dat smerig beest"

Verschillende pharmaceutische bedrijven hebben een mogelijk coronavaccin ontwikkeld. Dat wordt momenteel getest op proefpersonen. Stefaan Denewet (59) uit Essen is één van hen. Hij twijfelde geen seconde om deel te nemen aan de testen nadat zijn beste vriend overleed aan corona. Na de inspuitingen merkt Stefaan voorlopig geen symptomen van COVID-19.

De onmiddellijke aanleiding voor Stefaan Denewet uit Essen om zich kandidaat te stellen voor de tests van een mogelijk vaccin tegen corona, was het overlijden van zijn beste vriend in april na een strijd van zes weken tegen het coronavirus. "Ik ben zelf geen viroloog maar wilde toch mijn steentje bijdragen in de strijd tegen dat smerig beest. Toen ik de advertentie zag staan, heb ik geen seconde getwijfeld om mijn kleine bijdrage te leveren en zo hopelijk de wereld opnieuw normaal te laten draaien. Ik krijg er duizend euro voor, maar voor het geld doe ik het niet. Meer zelfs, ik schenk het aan een goed doel."

De duizend euro die ik krijg als proefpersoon schenk ik aan een goed doel
Stefaan Denewet

Drempelvrees had Stefaan wel een beetje, tot hij meer uitleg kreeg van de experts die het project begeleiden. "Ik zag mezelf al met uitpuilende ogen en opgezwollen kaken. Gelukkig kreeg ik een uitgebreide toelichting op voorhand met een lijst van de mogelijke risico's. Die zijn goed onderzocht geweest met proefdieren, al kunnen ze niets uitsluiten." Enkele weken geleden kreeg Stefaan al zijn eerste inspuiting, toen ging het om een kleine dosis. "Ze hebben mij vier uur lang geobeserveerd om te zien hoe ik zou reageren. Dat was heel spannend, want je zit de hele tijd je lichaam af te speuren om te zien of er nergens een builtje tevoorschijn komt. Deze week kreeg ik een tweede inspuiting met een grotere dosis maar nu was ik er geruster in. Ik ben wel blij dat het achter de rug is maar ik voel me goed. Ze gaan me nu verder opvolgen om na te gaan of ik geen symptomen krijg." Stefaan hoopt nu dat hij ook het vaccin krijgt, als het er is. "Er zijn vijf miljard mensen op de wereld en ik vraag me af hoe het vaccin verdeeld zal worden."

Het is heel spannend want je zit je lichaam af te speuren naar het kleinstje builtje
Stefaan Denewet

Meest gelezen