Belga

Straten Kapelle-op-den-Bos lopen door in Antwerpen: "Wij worden langs geen kanten betrokken bij hun maatregelen"

Heel de provincie Antwerpen krijgt een avondklok waardoor iedere Antwerpenaar om 23.30 uur thuis moet zijn. Maar in de Vlaams-Brabantse gemeente Kapelle-op-den-Bos lopen sommige straten door in Antwerpen. Burgemeester Renaat Huysmans (N-VA): "Het is niet de bedoeling om er bij ons een politiestaat van te maken maar laat ons gezond verstand zegevieren."

Verschillende straten in Kapelle-op-den-Bos in Vlaams-Brabant, zoals de Bormstraat, lopen over de provinciegrens heen tot in Antwerpen. De straat blijft dezelfde, maar het dorp verandert. Dat zorgt voor een bizarre situatie met de avondklok van provincie Antwerpen want in principe zou de ene kant van de straat de Antwerpse reglementen moeten volgen, maar de andere niet.

Geen overleg met Antwerpen

Kapelle-op-den-Bos behoort tot Vlaams-Brabant en werd dus niet betrokken bij de beslissingen van provincie Antwerpen. "Wij hebben als grensgemeente hierover geen enkel contact gehad", aldus Huysmans. Volgens hem werd er met de politiediensten nog niets besproken over hoe ze het gaan aanpakken. De burgemeester hoopt vooral dat het geen politiestaat wordt: "Aangezien het een rustige straat is, lijkt het mij logisch om mensen van de Antwerpse kant niet te beboeten als ze 's avonds toch nog in de straat wandelen."

Geen heksenjacht

Huysmans wil de regels handhaven, maar rekent vooral op het gezond verstand van de mensen zelf: "Wij gaan geen heksenjacht organiseren. Verschillende mensen uit de Antwerpse buurgemeenten zijn werkzaam in de Eternit-fabriek in Kapelle-op-den-Bos en moeten zich sowieso buiten hun provincie verplaatsen. We zullen onze buren ook wel aanraden om zich niet onnodig naar onze provincie te verplaatsen, maar aan een echte klopjacht doen we niet mee." De bewoners uit de grensstraten blijven voor Huysmans ongetwijfeld welkom: "Zij zijn in onze gemeente ingeburgerd en hun sociale leven ligt hier."

Meest gelezen