Videospeler inladen...

VS-president Trump opnieuw in aanvaring met virusdokter Fauci: "Waarom houdt niemand van mij?"

Terwijl het aantal coronabesmettingen in de Verenigde Staten de hoogte blijft ingaan, botst president Donald Trump alweer met de wetenschap. Zo bleef hij op zijn recentste persconferentie het malariamedicijn hydroxychloroquine promoten en kwam hij - opnieuw - in aanvaring met topviroloog Anthony Fauci, een van de leiders van het coronacrisisteam. 

President Trump had weinig goed nieuws te melden op zijn corona-persconferentie: ze zitten er intussen aan ruim 4 miljoen gevallen en bijna 150.000 doden. In sommige zwaar getroffen staten begint het dagelijkse aantal nieuwe besmettingen lichtjes te dalen, maar in andere, zoals Florida, Montana of Texas werden gisteren weer recordcijfers genoteerd.  

Toch hield Trump vol dat grote delen van het land "coronavrij" zijn. En hij klaagde erover dat dokter Fauci, viroloog en een van de leidende figuren van de Amerikaanse corona-taskforce, betere waarderingscijfers krijgt dan hijzelf. "Waarom krijgen ik en de regering niet zulke hoge waarderingscijfers in onze strijd tegen het virus? Wij zouden die ook moeten hebben."

En hij ging verder: "Het is toch vreemd: deze man werkt heel nauw samen met ons en voor ons (...) en hij krijgt veel waardering. Waarom houdt niemand van mij? Het zal aan mijn karakter liggen." Voor het publiek in de zaal was het niet meteen duidelijk of dat laatste als grap was bedoeld of niet. 

Seks met kwade geesten

Op maandag retweette president Trump nog een tweet waarin dokter Fauci "een fraudeur" werd genoemd en een andere reeks tweets waarin het malariamedicijn hydroxychloroquine gepromoot werd. Gisteren werden die tweets door Twitter zelf verwijderd, omdat ze valse informatie zouden bevatten. Maar op zijn persconferentie verdedigde Trump zich. 

"Ik kan alleen maar zeggen dat ik, vanuit mijn standpunt, gebaseerd op wat ik lees en weet, denk dat het een positief effect kan hebben in de behandeling van de vroege stadia van COVID-19." President Trump ziet hydroxy­chloroquine ook als een mogelijk alternatief voor het dragen van mondmaskers.

In de door Twitter verwijderde video's beweerde Stella Immanuel, een dokter uit Houston, dat ze al meer dan 350 coronapatiënten succesvol behandeld heeft met het medicijn. Eerder beweerde diezelfde dokter op haar website en haar YouTube-kanaal dat gynaecologische problemen zoals onvruchtbaarheid veroorzaakt worden door seks te hebben met kwade geesten en dat de regering geleid wordt door aliens. 

Bekijk hieronder de reportage uit "Het Journaal."

Videospeler inladen...

Meest gelezen