Turkse president Recep Tayyip Erdogan
AFP or licensors

Turkije keurt controversiële wet goed om sociale media nog meer te controleren

Het Turkse parlement heeft een wetsontwerp goedgekeurd dat de controle van de overheid op de sociale media verder uitbreidt, dat heeft het staatspersbureau Anadolu gemeld. De controversiële wet veroorzaakt onrust bij organisaties die ijveren voor de vrijheid van meningsuiting: de Turkse president Recep Tayyip Erdogan wil "sociale media muilkorven".

De nieuwe wet geldt voor grote socialemediabedrijven zoals Facebook en Twitter, die dagelijks meer dan een miljoen unieke bezoekers hebben. De wet bepaalt dat deze belangrijke sociaalnetwerksites zich moeten schikken naar vragen van het Turkse gerecht om bepaalde inhouden in te trekken.

Bovendien zijn de sociaalnetwerksites volgens deze wet ook verplicht om een vertegenwoordiger te hebben in Turkije, die binnen de 48 uur moet reageren op instructies van het gerecht, bijvoorbeeld wanneer het gerecht vraagt om ongewenste inhoud weg te halen op de sites. Daarnaast moeten de bedrijven ook de data van de gebruikers bijhouden op servers in Turkije. 

Als deze bedrijven het gerecht niet volgen, wacht hen een forse boete. Zo'n boete kan oplopen tot 1,2 miljoen euro. De bedrijven kunnen ook een reclameverbod opgelegd krijgen of de bandbreedte kan verlaagd worden, waardoor de sites erg traag laden.

Erdogan wil "immoraliteit en perversiteit" verwijderen

De Turkse president ligt regelmatig onder vuur door zijn autoritaire stijl. Maar volgens de AKP-partij, de partij van Erdogan, dient deze wet om een einde te maken aan online beledigingen.

Zo riep de president begin juli nog op om "orde op zaken te stellen" op sociale media nadat zijn dochter en schoonzoon, minister van Financiën Berat Albayrak, beledigingen naar het hoofd geslingerd kregen op het internet. Albayrak zou de geboorte van hun vierde kind aangekondigd hebben en sommigen zouden zich onder meer afgevraagd hebben op het net of hij wel degelijk de vader was. 

Erdogan zei daarop dat sociale media niet "bij het land en het volk passen". De president vond dat dergelijke reacties aantonen dat er meer ondernomen moet worden om zulke “immoraliteit en perversiteit" te kunnen verwijderen. 

(Lees verder onder foto)

“Muilkorven sociale media”

Critici en ngo's beschuldigen Erdogan ervan dat hij de sociale media wil “muilkorven” via de nieuwe wetgeving. "De sociale media hebben een kapitaal belang voor de vele mensen die ze gebruiken om zich te informeren. Deze wet kondigt een sombere periode van onlinecensuur aan", zei ngo Human Rights Watch.

Deze wet kondigt een sombere periode van onlinecensuur aan

Human Rights Watch

Verder noemen critici het een gemiste kans om aansluiting te vinden bij de mondiale digitalisering. Ze vrezen dat Turkije op economisch, politiek en technologisch vlak de gevolgen zal dragen en zich verder zal isoleren van de rest van wereld.

Of de socialemediabedrijven zich naar de nieuwe wet zullen voegen, is niet bekend. Twitter en Facebook worden reeds van nabij gevolgd door de Turkse autoriteiten. Uit gegevens van Twitter, over het eerste semester van 2019, blijkt dat Turkije een van de landen is die het meest vragen om inhoud in te trekken.

Meest gelezen