Belga

Verwarring voor grensbewoners Tessenderlo en Laakdal: “Ik mag de hele nacht buiten en mijn buurman niet”

In Tessenderlo en Laakdal, maar ook in andere gemeenten op de grens tussen Antwerpen en Limburg, speelt zich een ongewone situatie af. Vanavond gaat in de provincie Antwerpen voor het eerst een avondklok in tussen half twaalf 's avonds en zes uur ’s morgens. In Laakdal moet je tussen die uren dus binnenblijven, en moeten de cafés sluiten om 11 uur ’s avonds. Enkele meters verder, in Tessenderlo, moet dat niet. “Vooral moeilijk voor de jeugd”, zegt Laakdals cafébazin Suzanne Van Cauwenberghe.

Je moet maar eens vlakbij de grens tussen de provincies Limburg en Antwerpen wonen. Jouw buurman, waar je misschien een goed contact mee hebt, moet vanaf half twaalf ’s avonds binnenblijven. En jij als Looienaar bv. moet dat niet. En dat terwijl bij sommigen de grens op enkele meters van hun oprit ligt.

In Laakdal reageren de grensbewoners verward. “In Vlaams-Brabant en Limburg moeten de cafés dicht zijn om één uur ’s nachts”, vertelt een buurtbewoner. “En hier om elf uur. Dat is heel vreemd. Hier hoor je overigens niets van corona. Dat situeert zich in stad Antwerpen en omliggende gemeenten. Waarom ze dan maatregelen voor de hele provincie nemen, is voor mij een vraagteken.” Een verre buur treedt hem bij. “Ik woon in Antwerpen en mijn buurman woont in Limburg. Dus hij mag langer op café dan ik. Dat is heel gek.”

Hoe dan ook zal het niet lang duren voor ook wij dezelfde maatregelen moeten volgen. Het wordt tijd dat ze het allemaal wat strenger aanpakken.

Bewoner Tessenderlo

Volgens Laakdals cafébazin Suzanne Van Cauwenberghe wordt het vooral voor de jeugd een moeilijke kwestie. “Veel Laakdalse jeugd woont op vijf minuutjes van Tessenderlo. Daar kunnen ze nog twee uur langer op café zitten. Dat gaat problemen geven, want als ze dan thuis komen zijn ze in overtreding. En dan mogen de ouders er voor opdraaien. Je kan dat als ouder ook moeilijk controleren natuurlijk.”

Ook de grensbewoners van Tessenderlo vinden het een vreemde situatie. “Wij mogen zo lang buiten blijven als we willen, en iemand die iets verder woont niet” zegt een Looienaar. “Dat vind ik niet kloppen. Hoe dan ook zal het niet lang duren voor ook wij dezelfde maatregelen moeten volgen. Het wordt tijd dat ze het allemaal wat strenger aanpakken.” Een medebewoner vindt het allemaal wat minder erg. “Ik heb er geen probleem mee”, zegt hij schouderophalend. “Ze moeten iéts doen om het coronavirus te bestrijden.”

Meest gelezen