Wit-Gele Kruis

West-Vlaamse zorgsector is klaar voor tweede golf: "We hebben nu wel genoeg beschermingsmateriaal"

Door de tweede coronagolf belanden meer en meer West-Vlamingen in het ziekenhuis. Gelukkig heeft het zorgpersoneel deze keer wel meer beschermingsmateriaal om op een veilige manier te kunnen werken. In Brugge kreeg het Wit-Gele Kruis West-Vlaanderen vandaag voor de (voorlopig) laatste keer een lichting materiaal. 

Van mondmaskers tot beschermingsbrillen en schorten: er zou van alles genoeg moeten zijn om de tweede besmettingsgolf op een veilige manier te kunnen bestrijden. Sinds maart is Defensie begonnen met de aanleg van een strategische stock. Vanmorgen is er voor de, voorlopig, laatste keer geleverd aan het Wit-Gele Kruis West-Vlaanderen. Zij verzamelen hun beschermingsmateriaal in een depot in Brugge.

Tekort tijdens de eerste golf

Tijdens de eerste golf van de corona-epidemie werden Defensie en de civiele bescherming volop ingeschakeld om ziekenhuizen, woonzorgcentra, gezondheidsdiensten en zorgverstrekkers te voorzien van de nodige beschermingsmiddelen. "En dat was nodig", vertelt Katalien Dendooven, de algemeen directeur van het Wit-Gele Kruis West-Vlaanderen.

"Gelukkig hadden we bij het Wit-Gele Kruis wel een voorraad, maar het was wel erg nipt. Deze levering, de derde ondertussen, is dus heel erg welkom. Zo moeten we onze medewerkers nooit zonder bescherming de baan opsturen. We hebben veel chirurgische mondmaskers, schorten, beschermingsbrillen en handschoenen gekregen. Maar dat betekent niet dat we op onze lauweren moeten rusten. Er kan altijd een tekort optreden. We moeten dat goed opvolgen."

Veel geleerd tijdens eerste golf

"We hebben heel veel opgestoken uit de eerste golf", vervolgt Dendooven. "Niet alleen naar materiaal toe, maar ook rond de richtlijnen.  We leerden ook hoe we met patiënten en medewerkers moeten omgaan. We zijn dus zeker klaar voor de tweede golf, maar uiteraard komt die nog altijd veel te vroeg. Onze mensen hebben amper de tijd gekregen om op adem te komen."

Meest gelezen