Utrecht Robin/ABACAPRESS.COM

Beeldje Manneken Pis is toch het echte uit de 17e eeuw: "Gaatje in poep boren was te gevaarlijk"

Onderzoekers van de ULB (kunstgeschiedenis) en de VUB (materiaalkunde) zijn zo goed als zeker dat het beeldje van Manneken Pis het echte is uit de 17e eeuw. Dat onderzoek heeft vijf jaar in beslag genomen.

Eerst en vooral: nee, het beeldje dat in de Stoofstraat staat, waar buiten de coronatijd zoveel toeristen naartoe trekken, is niet het echte beeldje, maar een kopie. Dat echte beeldje staat in het museum van de stad Brussel. Vijf jaar geleden is het onderzoek begonnen.

Herman Terryn van de VUB deed het materiaalonderzoek. Om te controleren of het beeldje echt uit de 17e eeuw kwam, zou hij in het beeldje moeten gaan. Maar dat is te gevaarlijk en ook het museum en de verzekering stonden daar niet voor te springen: "Eén van de mogelijkheden om de echtheid te onderzoeken, was om in zijn poep een gaatje te boren en daar bijvoorbeeld een stukje hout weg te nemen", zegt Terryn.

Geen vervalsing

Gelukkig waren er nog andere manieren om de authenticiteit van Manneken Pis vast te stellen: "We hebben op verschillende plaatsen heel veel metingen gedaan om te kunnen vergelijken met gelijkaardige beelden die in dezelfde periode gemaakt zijn, die waarschijnlijk ook in hetzelfde atelier gegoten werden. Zo konden we het brons vergelijken want indien er vervalsingen zouden zijn, gebruikte men in die periode andere legeringen", zegt Terryn. "Maar op basis van de onderzoeken die wij uitgevoerd hebben is er geen indicatie dat het om een vervalsing zou gaan."

Meest gelezen