Belgische economie kromp de voorbije maanden met 12 procent, ook historische dip voor de Duitse economie

De coronacrisis veroorzaakt een nooit geziene terugloop in de economische activiteit in ons land. De Nationale Bank schat de terugloop in het tweede kwartaal op 12,2 procent. Ook het Duitse BBP is in vergelijking met de eerste drie maanden van het jaar met ruim tien procent gedaald, ook dat is historisch. 

Dat de coronacrisis zware gevolgen heeft voor de economie was al duidelijk. Nu weten we ook hoe zwaar het verlies was in het tweede trimester. De Nationale Bank schat dat het Bruto Binnenlands Product (BBP) van ons land tussen april en juni 12,2 procent lager uitkomt dan in de eerste maanden van dit jaar. In vergelijking met een jaar geleden gaat het zelfs om een terugloop met 14,5 procent. Een fors verlies dus, nooit eerder gezien in de na-oorlogse periode.  (lees verder onder de foto)

ook de bouwsector ondervindt zware gevolgen van de coronacrisis

Alle sectoren getroffen

Volgens het flashbericht van de Nationale Bank zijn alle sectoren getroffen. De industrie verloor 13 procent, de bouw zelfs 13,3. De dienstensector presteerde 11,8 procent minder goed, het voorbije trimester.  Dat verlies komt bovenop de slechte cijfers voor het eerste trimester van dit jaar. Toen al kromp onze economie met 2,8 procent. 

Het blijft afwachten of de tweede jaarhelft beterschap kan bieden. Gisteren al bleek uit een onderzoek van de Nationale Bank dat de binnenlandse consumptie alvast ook deze maand achterop blijft hinken, ook voor er sprake was van een toename van het aantal besmettingen. De gezinnen geven ook in juli minder uit dan normaal.  We blijven met zijn alleen ook meer dan vroeger een beroep doen op aankopen of afstand, e-commerce dus

Ook historische terugval in Duitsland

Ook het BBP van Duitsland lag tussen april en juni ruim tien procent lager, dan in de drie maanden daarvoor. Dat is de grootste recessie in de recente Duitse geschiedenis. Maar wel wat beter - of minder erg -  dan de cijfers van ons land dus. Duitsland is voor ons land trouwens een erg belangrijke handelspartner, de twee economieën zijn sterk met elkaar verbonden. 

Om te beginnen is de Duitse export fors gedaald, denk bijvoorbeeld aan de auto-industrie. Maar ook de binnenlandse uitgaven zijn gedaald, ook de Duitse bevolking geeft dus minder uit in eigen land. Ook de investeringen van de bedrijven zijn geslonken, en dat is geen goed nieuws voor de nabije toekomst. Alleen de Duitse overheid heeft de voorbije maanden méér uitgegeven dan voordien, in een poging om de economie te steunen. 

Erik-Jan Ouwerkerk

De tien procent is de zwaarste terugloop van de Duitse economie sinds de Tweede Wereldoorlog. Tijdens de financiële crisis van 2009 was er al eens een terugloop van ruim zeven procent, nu is het dus erger. In vergelijking met dezelfde periode vorig jaar bedraagt de terugloop al 11,7 procent. Een zware recessie dus. Economen kijken nu met argusogen naar de komende maanden. Het is de vraag of de zomer en het najaar weer wat hoop kunnen bieden. Maar nu al staat vast dat het nog jaren zal duren voor de economie de coronaklap weer te boven komt. 

Claudio Arnese

Meest gelezen