Brussels minister van Gezondheid Maron: "Avondklok ook hier niet uitgesloten, maar nu niet aan de orde" 

Brussels minister van Gezondheid Alain Maron (Ecolo) sluit niet uit dat er in het Brussels Gewest gelijkaardige maatregelen komen als in de provincie Antwerpen, desnoods met een avondklok. "Er is geen taboe", zegt hij. "Onze cijfers zijn nu niet zo slecht als in Antwerpen. Maar als er een evolutie is, dan zijn alle maatregelen mogelijk." 

"Ik denk dat een Antwerpse situatie in Brussel helemaal niet veraf is." Met die boodschap trok de hoofdarts van het Sint-Jan Ziekenhuis in Brussel, dokter Kenneth Coenye, gisteren aan de alarmbel.

In het testcentrum van het ziekenhuis test nu al zeven procent van de mensen positief, waar dat eind juni nog minder dan 1 procent was. En in Brussel werden gisteren 11 mensen opgenomen in het ziekenhuis, een derde van alle Belgische opnames door het coronavirus. 

Bekijk de getuigenis van arts Kenneth Coenye uit "Terzake" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Gemeenten

"We voelen dat het allemaal beweegt", vertelt Brussels gezondheidsminister Alain Maron (Ecolo) vanuit het buitenland. De minister zegt dat hij zelf ook "ongerust" is. Voorlopig gaat het volgens hem echter vooral om clusters van besmettingen in specifieke gemeenten. Die worden dan ook aangepakt samen met de burgemeesters. 

"Vorige week en de week daarvoor hebben we een link gevonden tussen besmettingen in een gebouw in Sint-Joost, en er was ook een cluster in Evere en Schaarbeek, en daar zijn de gemeenten tussengekomen", legt hij uit. 

Test en trace

"Wat wel klopt is dat we veel testcentra hadden afgebouwd, dat was een echt probleem. Die raken overbevraagd met mensen die op reis willen vertrekken. We gaan dat nu terug opbouwen", klinkt het. 

Maron erkent ook dat mensen nog te weinig willen meewerken aan het contactonderzoek: "We moeten hen duidelijk maken dat we hen niet willen straffen omdat ze bijvoorbeeld naar een barbecue zijn geweest, maar willen helpen. Maar dat is geen probleem van Brussel alleen, dat hoor je overal." 

Avondklok

De maatregelen moeten in deze fase dan ook bij de gemeenten worden genomen, aldus Maron. "Pas als de cijfers algemeen stijgen, krijg je maatregelen zoals in Antwerpen: zorgen dat er minder mensen zich verplaatsen, het mondmasker verplichten op het publieke domein en niet enkel in de drukke straten." En ook een avondklok "is niet uitgesloten", klinkt het. 

Pas als de cijfers algemeen stijgen, krijg je maatregelen zoals in Antwerpen

Alain Maron, Brussels minister van Gezondheid

"Maatregelen zoals in Antwerpen zijn dus mogelijk. Maar daarvoor is het nu nog niet het moment", zegt Maron. "Onze gewestelijke diensten analyseren elke dag de cijfers van Sciensano. Die zijn nu niet zo slecht als in Antwerpen. Maar als er een evolutie is, dan zijn alle maatregelen mogelijk." 

Meest gelezen