Minister Beke: "Burgemeesters kunnen vanaf morgen coronacijfers per wijk opzoeken"

Vanaf morgen zullen burgemeesters en lokale besturen het aantal coronabesmettingen tot op wijkniveau kunnen raadplegen. Dat heeft Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) vanavond gezegd in Terzake. Er was al langer vraag naar meer gedetailleerde gegevens van het aantal nieuwe besmettingen.

Vandaag worden de cijfers van het aantal nieuwe besmettingen enkel voor elke gemeente apart vrijgegeven, maar burgemeesters en lokale besturen zijn al langer vragende partij voor meer gedetailleerde cijfers. Ze willen kunnen zien waar precies nieuwe besmettingen ontstaan, om zo ook beter in te kunnen spelen op lokale brandhaarden. 

Minister Beke heeft vanavond beloofd dat dat vanaf morgen mogelijk wordt. "Morgen zullen we het dashboard aan de lokale besturen overmaken, en zal elke burgemeester dus tot op wijkniveau kunnen kijken waar nieuwe besmettingen voorvallen", zei Beke vanavond in Terzake.

Herbekijk hieronder het volledige gesprek uit Terzake, en lees verder onder de video:

Videospeler inladen...

Minister Beke ging ook verder in op het contactonderzoek, dat nog altijd niet loopt zoals zou moeten. Maar er is wel opnieuw vooruitgang geboekt, zegt Beke. "Vandaag worden 3 op de 4 besmette personen binnen de 24 uur gecontacteerd.  De labo's geven de resultaten intussen ook sneller door, zodat de contactopspoorders sneller kunnen beginnen bellen."

Minister Beke wil lokale besturen ook meer inzetten bij het contactonderzoek, en meer bepaald om te onderzoeken hoe het komt dat er op bepaalde plaatsen plots verschillende besmettingen voorkomen: de zogenoemde clusters. "Daar hebben we die lokale expertise bij nodig, daar willen we absoluut op inzetten."

Er is vanuit de overheid tot op vandaag weerstand tegenover lokale contactopspoorders

Nochtans zijn er gemeenten, zoals Kortrijk, die beweren dat ze contactopsporing op lokaal niveau willen organiseren, maar dat ze worden tegengehouden door de Vlaamse overheid. "We hebben een gesprek  gehad met de minister en het komt erop neer dat men twijfelt over de degelijkheid van wat we willen doen, over de kwaliteit", zegt Kortrijks schepen Philippe De Coene (SP.A) daarover in de reportage uit Terzake.

"Maar dat zijn zwakke argumenten. Er is geen reden om daar aan te twijfelen. En al zeker niet door een agentschap dat er zelf niet in slaagt om dat te doen."

Ook emeritus professor Jan De Maeseneer (UGent), lid van de stuurgroep contactonderzoek, geeft toe dat er vanuit de overheid "tot op vandaag grote weerstand is". "Men ziet dat niet goed zitten om contactopspoorders ook lokaal in te zetten", klinkt het.

"Dat klopt niet", reageert Wouter Beke in Terzake. "We zijn zelf ook vragende partij en we gaan de uitgestoken hand zeker aannemen. Samen met collega Bart Somers ga ik dinsdag alle burgemeester samenroepen om hen te vertellen hoe ze ons  kunnen ondersteunen."

Herbekijk hieronder de reportage uit Terzake, over het plan van Kortrijk om zelf contactonderzoek te doen:

Videospeler inladen...

Meest gelezen