In de hele VS krijgen mensen ongevraagd zaden toegestuurd die uit China lijken te komen (en niemand weet waarom)

In de VS hebben verschillende mensen ongevraagd pakketjes zaden in de brievenbus gekregen die uit China afkomstig lijken. Het ministerie van Landbouw waarschuwt ze niet te planten en zo snel mogelijk contact op te nemen met de lokale autoriteiten. Mogelijk gaat het om een vorm van oplichting.

Je brievenbus openen en daarin een pakje onbestemde en ongevraagde zaden vinden die uit China afkomstig lijken: dat is wat verschillende Amerikanen de jongste dagen en weken is overkomen in alle 50 staten van de VS, zo meldt CBS.

Wie de zaden stuurt, waarom en om welke het precies gaat, is niet duidelijk. In sommige gevallen zijn ze verpakt als juwelen. Zo kreeg Lori Culley uit Tooele in Utah eerder deze maand twee pakketjes toegestuurd met daarop een etiket dat aangaf dat het om oorringen ging. "Ik opende ze en het waren zaden", vertelt ze aan FOX 13 in Salt Lake City. "Uiteraard waren het geen juwelen."

"Plant geen zaden van onbekende oorsprong"

Nadat meerdere staten eerder officieel voor de zaden hebben gewaarschuwd, heeft de Animal and Plant Health Inspection Service (vrij vertaald: de gezondheidsinspectie dieren en planten) van het federale ministerie van Landbouw een onderzoek geopend. 

"We zijn ons ervan bewust dat mensen in het hele land verdachte en ongevraagde pakketjes zaden hebben ontvangen die uit China lijken te komen", staat te lezen in een officiële mededeling. "We werken nauw samen met de douanediensten en grensbewaking van het ministerie van Binnenlandse Veiligheid, andere federale agentschappen en de ministeries van Landbouw van de staten om deze zaak te onderzoeken."

"We roepen iedereen die zulke ongevraagde pakketjes ontvangt op meteen contact op te nemen met de autoriteiten van hun staat. Hou de zaden en de verpakking alstublieft bij, inclusief het postetiket, tot iemand van het ministerie van Landbouw van uw staat u met verdere instructies contacteert. Plant geen zaden van onbekende oorsprong."

"Brushing scam"

"Op dit moment hebben we geen bewijs dat dit iets anders is dan een "brushing scam" waarbij mensen ongevraagd items van een verkoper ontvangen die daarna valse klantencommentaren post om haar of zijn verkoop de hoogte in te jagen", gaat het voort. "We verzamelen de pakketjes zaden en zullen ze analyseren om na te gaan of ze schadelijk zijn voor de landbouw of het milieu in de VS."

Het is niet de eerste keer dat in de VS mensen plots ongevraagd pakketjes in hun brievenbus krijgen. In 2018 gebeurde dat al eens met verzendingen van Amazon die overal in het land en in Canada bij mensen werden geleverd die ze niet hadden besteld.

Meest gelezen