Pleintje met kruiden verbindt inwoners van Heers: iedereen mag hier komen plukken en proeven 

Daniëlle Houbrechts is herboriste en zowat het brein achter het gemeentelijk kruidentuintje in Heers. Inwoners kunnen hier komen plukken en snoepen van de kruiden die in bakken staan. Want de natuur is een feestelijk gedekte tafel vol smaken en bovendien kan het mensen verbinden. De 'wiedgroep' van Opheers onderhoudt de planten. 

Radio 2 Limburg toert de hele zomer lang doorheen de provincie: 42 gemeenten op 42 dagen. De reporters worden rasechte contact tracers en gaan op zoek naar mensen en hun verhalen. Waar hangen de Limburgers uit deze zomer? Wat houdt hen bezig?

Drie jaar geleden kwam de gemeenteraad vragen aan Daniëlle wat ze op het pleintje konden planten. Heel wat vergaderingen later kwam er een vrachtwagen met kruiden. “Samen met de buurtbewoners hebben we de kruiden verdeeld in een vak met keukenkruiden, eentje met allerlei soorten munt voor mojito en ook eentje voor barbecuekruiden…..  Acht bakken staan er in het totaal. Wie zin heeft mag er van snijden." Daniëlle is herboriste en weet heel veel over kruiden, ze leest de planten als een open boek, van marjolein tot wilde kervel. Aan elk kruid hangt een verhaal of smakelijk gerecht. 

Aperitief

“Het brengt de buurt bij mekaar”, zegt Daniëlle. “Op een takenlijst staat wie water geeft en wie onkruid wiedt. En de eerste zondag van de maand aperitieven we aan het kruidenpleintje, of het wiedplein, zoals we het zelf noemen. Iedereen brengt wat kruidige hapjes mee, gemaakt met de kruiden van het plein. Corona heeft de bijeenkomsten even op pauze gezet, maar we kijken er naar uit om opnieuw samen te komen."

We zijn hangjongeren op leeftijd die zich heerlijk amuseren

En dan is er nog de buurtbak. In die bak komen de planten die de buurtbewoners thuis op overschot hebben. Dat kunnen kruiden zijn, maar ook zonnebloemen, pompoenen of courgetten. "Alles bij mekaar zijn de kruiden fijn maar veel mooier is nog wat ze doen met de buurt. Ze maken van ons hangjongeren op leeftijd, die zich heerlijk amuseren," lacht Danielle. 

Meest gelezen