Gemeenten van politiezone Pajottenland nemen strenge maatregelen tegen coronavirus: “We moeten dat beest buiten houden”

De zes gemeenten van de politiezone Pajottenland nemen samen strenge maatregelen om de stijging van de coronacijfers tegen te gaan. Zo verbieden de burgemeesters alle evenementen met eten en kermissen.  “We hebben de laatste weken amper coronabesmettingen en dat willen we ook zo houden”, aldus burgemeester van Gooik Michel Doomst.

De burgemeesters van Bever, Herne, Pepingen, Galmaarden, Lennik en Gooik hebben met de politie samengezeten om coronaregels uit te vaardigen over de zes gemeenten. “We vinden het belangrijk dat we samen met alle gemeenten op één lijn zitten”, vertelt burgemeester van Gooik Michel Doomst (CD&V). Zo verwachten we dat de mensen altijd een mondmasker bij de hand hebben zodat ze het op elk moment kunnen dragen wanneer het te druk is en de nodige afstand niet kan worden bewaard. Ook alle feesten met catering en kermissen verbieden we. Daarnaast gaan we controleren of alle horecazaken de maatregelen nauwgezet opvolgen.”

Lokale uitbraak

Ook hebben de burgemeesters beslist dat er bij een lokale uitbraak strengere maatregelen kunnen komen. Net zoals in de provincie Antwerpen is een avondklok een mogelijkheid. Ook kan er bij een lokale uitbraak een samenscholingsverbod en een striktere mondmaskerverplichting opgelegd worden. 

Eigen contactopsporing

De politiezone van het Pajottenland streeft er bovendien naar om zelf contactopsporing te organiseren in de zes gemeenten. Dat is iets dat eigenlijk op Vlaams niveau gebeurt. “De bedoeling is dat wij als lokaal bestuur sneller op de hoogte zijn van waar en bij wie een besmetting zich voordoet, want dat gebeurt nu veel te traag”, zegt Doomst. “Daarom willen we een eigen vertrouwelijk systeem creëren waarmee we de Vlaamse contactopsporing aanvullen. Zo willen we sneller en doelbewust kunnen ingrijpen op de plaats waar het onheil zich heeft voorgedaan.”

Beest buiten houden

In de zes gemeenten zijn er de laatste tijd heel weinig coronabesmettingen en dat wil de burgemeester van Gooik zo houden. “Op dit ogenblik gaat het heel goed, maar dat is net onze grote zorg. Het is duidelijk dat het virus enorm gevaarlijk is. Daarom is het belangrijk dat we dat beest buiten houden en dat we alle mogelijke middelen daarvoor dus doelgericht inzetten”, besluit Doomst. 

Meest gelezen