Eerste arrestaties in Hongkong na invoering van een omstreden Chinese wet

In Hongkong zijn voor het eerst activisten gearresteerd op basis van de omstreden nieuwe veiligheidswet. Het gaat om vier studenten tussen 16 en 21  die online ijverden voor een onafhankelijk Hongkong. Volgens de nieuwe veiligheidswet is dat nu verboden. 

De 4 studenten - 3 mannen en 1 vrouw - werden volgens de politie gearresteerd voor "subversie" en "aanzetten tot afscheiding van het moederland". De 4 zouden na 30 juni - de dag waarop de nieuwe veiligheidswet in werking trad - op het internet berichten hebben geplaatst die ijverden voor een onafhankelijk Hongkong. Volgens de nieuwe veiligheidswet is dat verboden. 

Het is de eerste keer dat de nieuwe wet gebruikt wordt om mensen op te pakken, melden plaatselijke media. Eerder waren er wel al arrestaties tijdens betogingen tegen de nieuwe wet. Met de wet hoopt Peking een einde te maken aan de golf van protest die het afgelopen jaar door Hongkong trok. Het maakt ook de inzet mogelijk van Chinese veiligheidstroepen. 

Vandaag zijn ook 12 kandidaten van pro-democratische oppostiepartijen van de lijsten geschrapt voor de komende parlementsverkiezingen in september. Een van hen is Joshua Wong, boegbeeld van het studentenprotest in Hongkong. Wong wordt sinds kort gevolgd door de politie.  Andere leiders van het protest zijn intussen naar het buitenland gevlucht.

(lees verder onder de foto)

Oppositiekandidaat Joshua Wong met zijn kandidatuur voor de parlementsverkiezingen

In 1997 kwam Hongkong na 100 jaar als kolonie van Groot-Brittannië weer in handen van China. Bij de overdracht beloofde Peking om de stad minstens 50 jaar lang haar eigen parlement, wetten en vrijheden te gunnen. Maar de afgelopen jaren drukt de communistische partij steeds sterker haar autoritaire stempel op de stad. Met de nieuwe veiligheidswet blijft er van de oorspronkelijke belofte nog maar weinig over, zeggen critici.             

Bekijk hieronder een uitlegvideo over het verhaal van Hongkong:

Videospeler inladen...

Bekijk hieronder de politieverklaring over de recente arrestaties:

Videospeler inladen...

Meest gelezen