BELGA/LEFOUR/JANSENS/DOPPAGNE

Geen atletiek meer in topsportschool Gent en Leuven: "Niet dé succesformule, geen atleten gecreëerd voor wereldtop"

Vanaf 2024 valt de sportdiscipline atletiek weg op de topsportschool in Gent en Leuven. De Vlaamse Atletiekliga heeft hun beleid aangepast en voert de topsportschool af. “Er zijn atleten uit topsportscholen die een hoog niveau bereikt hebben, maar niemand haalde de wereldtop”, zegt Rutger Smith, de nieuwe topsportcoördinator van de Vlaamse Atletiekliga. Voormalig Gents atleet Cedric Van Branteghem begrijpt de keuze: “Niet iedereen gaat naar een topsportschool en het is niet dé succesformule. Het geld wordt beter gestoken in de clubs.”

In de Gentse topsportschool kan je 5 sportdisciplines leren: wielrennen, voetbal, schermen, gymnastiek en atletiek. Die laatste zal tegen 2024 wegvallen.

Nieuw atletiekbeleid

De Vlaamse Atletiekliga slaat een nieuwe weg in en kiest voor een nieuw topsportbeleid. Daar ligt de focus voortaan op 5 disciplines; meerkamp, polsstokspringen, speerwerpen, halve fond (800 en 1.500m) en relays. Door hierop toe te spitsen, zou ons land meer medailles moeten winnen op de olympische spelen van 2024 in Parijs. 

Naast deze focus worden ook de topsportscholen afgevoerd. “De beslissing is genomen om verschillende redenen. Financieel maar ook om de nadruk ergens anders te leggen. Atletiek mag niet gefocust zijn op leeftijd alleen”, legt Rutger Smith, de nieuwe topsportcoördinator van de Vlaamse Atletiekliga, uit. Daar komt ook bij kijken dat de topsportschool niet heiligmakend is. “Als je kijkt naar het verleden, er zijn mensen die doorgestroomd zijn naar een hoog niveau en die deelgenomen hebben aan Olympische Spelen maar de echte wereldtop heeft helaas niemand bereikt.”

In mijn tijd bestond de topsportschool nog niet, maar ik heb het niet gemist

Ex-atleet Cedric Van Branteghem

Wat vinden de atleten zelf van het einde van de topsportschool? Gentenaar en ex-atleet Cedric Van Branteghem snapt de beslissing. “Zelf ben ik niet naar de topsportschool geweest, die bestond nog niet, maar ik heb het ook niet gemist. Mijn zus heeft er wel gestudeerd, maar zij is uiteindelijk andere doelen achterna gegaan.”

Kan ook op normale school

Volgens Van Branteghem is de topsportschool niet voor iedereen weggelegd. “Het is er enkel voor de laatste twee jaar van het middelbaar. Voor jonge talentvolle atleten is de drempel vaak te groot om na het 4e middelbaar nog van school te veranderen. Dan moeten ze van sociale kring veranderen om hun sport te beoefenen, terwijl ze dan eigenlijk ook kunnen in hun club.”

De topsportschool kost ook veel geld, geld dat volgens Van Branteghem beter naar de clubs gaat. “We moeten jongeren meer begeleiden in de sportclub zelf. Zo kunnen ze naar een normale school blijven gaan en kunnen ze misschien nog een andere hobby nemen. De broers Borlée hebben altijd nog gevoetbald naast het lopen, Kim Gevaert deed ook aan muziek.”

Meest gelezen