Videospeler inladen...

Italiaanse ex-minister Salvini moet terechtstaan voor ontvoering van migranten

De Italiaanse oud-minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini moet terechtstaan, omdat hij een reddingsschip met geredde migranten en vluchtelingen bijna drie weken lang op zee liet ronddobberen. De Italiaanse senaat heeft zijn parlementaire onschendbaarheid opgeheven. Het gaat om een schip van de Spaanse hulporganisatie Open Arms. Salvini weigerde als minister systematisch reddingsschepen van hulporganisaties toe te laten tot de Italiaanse havens.

Op 1 augustus 2019 redde het schip de Open Arms van de gelijknamige Spaanse hulporganisatie 164 migranten en vluchtelingen voor de kust van Libië op de Middellandse Zee. Het schip vroeg Italië om een haven om die mensen naartoe te brengen. Maar Salvini, die toen voor de uiterst rechtse partij Lega minister van Binnenlandse Zaken was, weigerde toestemming.

De volgende dagen en weken werd de toestand aan boord steeds moeilijker. Een paar keer werden migranten en vluchtelingen die er slecht aan toe waren, van het schip gehaald. Aan boord waren ook 32 minderjarigen, van wie 28 zonder familie of andere begeleiders. De Spaanse hulporganisatie diende daarop verschillende klachten in bij verschillende rechtbanken.

Uiteindelijk, na 19 dagen, besliste de procureur van de Siciliaanse stad Agrigento om aan boord te gaan met twee artsen, om zelf polshoogte te nemen van de situatie. Hij kwam tot de vaststelling dat de gezondheidstoestand onhoudbaar was op het schip, en legde er beslag op. Zo kon het schip uiteindelijk op 20 augustus aanmeren in de haven van het Italiaanse eiland Lampedusa, met toen nog 83 migranten en vluchtelingen aan boord.

Salvatore Cavalli

Ontvoering en misbruik ambt

Het parket van Agrigento opende een onderzoek tegen Salvini, voor ontvoering en misbruik van zijn ambt. Het dossier ging later naar een speciale rechtbank voor ministers in functie, en die vroeg uiteindelijk de Italiaanse senaat om Salvini’s onschendbaarheid op te heffen.

Dat is vandaag dus gebeurd. Het is al de derde keer dat de rechtbank vraagt om die onschendbaarheid op te heffen om Salvini te kunnen berechten. In het eerste geval weigerde de senaat. Toen ging het om een schip van de Italiaanse kustwacht dat tien dagen lang geen haven binnen mocht met in eerste instantie 170 geredde mensen. Salvini zat toen nog in de regering, en zijn coalitiepartij Vijfsterrenbeweging stemde tegen zijn doorverwijzing.

Bij de tweede vraag - over een patrouilleschip van de kustwacht dat bijna een week niet mocht binnenvaren met oorspronkelijk 130 geredde mensen - beet Salvini wel in het zand. Ook deze keer heft de senaat zijn immuniteit dus op, met 149 stemmen voor en 141 tegen, en één onthouding.

In theorie riskeert Salvini tot 15 jaar cel. Het kan hem op lange termijn ook zijn politieke carrière kosten. Maar de gerechtelijke molens malen traag in Italië. Verwacht wordt dat hij zal proberen hier politiek garen uit te spinnen - hij heeft het nu al over een politiek proces. “Ik ga naar het proces met opgeheven hoofd en rechte rug”, zei Salvini. “Als ik opnieuw minister word, zal ik alles precies hetzelfde doen.”

Meest gelezen