"Op 2 na warmste dag ooit gemeten in Ukkel met 36,5 graden ", zegt weerman Frank Deboosere

Records breken we niet maar we zitten vandaag wel op de derde plaats wat betreft de warmste dagen ooit gemeten in Ukkel, met 36,5 graden daar deze namiddag. In Roeselare was het op dat moment nog iets warmer met zo'n 36,9 graden. Algemeen gesproken kan je stellen dat dit toch wel een zeer zeer tropische dag was, zegt weerman Frank Deboosere. "Het was nog nooit zo warm op 31 juli als vandaag."

Het was voorspeld: vandaag is een zéér warme en zonnige dag geworden. "Records breken we niet maar we zitten wel op de derde plaats wat betreft de warmste dagen in Ukkel, met 36,5 graden deze namiddag. In Roeselare was het nog iets warmer met zo'n 36,9 graden. Algemeen gesproken kan je stellen dat dit toch wel een zeer zeer tropische dag was", zegt weerman Frank Deboosere .

Over het hele land zijn maxima genoteerd van 33 tot 36 graden, zowel aan de kust als in het binnenland. En die temperaturen gaan gepaard met een schrale, hete zuidoostenwind. Het KMI heeft code oranje afgekondigd voor het grootste deel van het land en vraagt mensen om waakzaam te zijn.

"Bij dergelijke erg hoge temperatuurwaarden zullen bepaalde te nemen maatregelen noodzakelijk zijn: regelmatig drinken, zich lichter kleden, de dag in koelere ruimten laten doorbrengen, de gezondheidstoestand regelmatig opvolgen, licht verteerbaar voedsel (en in kleinere porties) tot zich nemen, deuren en ramen gesloten houden om de warmte buiten te houden. Wees voorbereid en volg de raadgevingen van de bevoegde overheid op", zo luidt de raad van het KMI.

Eind juni hadden we ook een paar snikhete dagen. Het absolute hitterecord dateert van vorig jaar (25 juli 2019) toen tijdens een korte en zeer intense hittegolf het kwik in Ukkel naar een nooit geziene maximumwaarde van 39,7 graden Celsius steeg.

"Het is tropisch warm, juli eindigt glorieus", aldus Deboosere. Hij wijst erop dat het gaat om een "kortstondige zomeropstoot". Want de temperaturen nemen snel een duikje door storingen die zaterdag volgen.

Tegen zondag hebben we koelere zeelucht en zakken de maxima naar een mildere 22 graden. Die temperaturen houden aan tot zeker dinsdag wanneer een heuse regenzone over ons land trekt. Daarna zou het volgens de laatste weerkaarten opnieuw zonniger worden. 

Herbekijk hieronder "Het weer" met Frank Deboosere:

Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

BEKIJK - Hoe hou je het hoofd koel? En wat doe je beter niet? We zetten het op een rij in onderstaande video:

Videospeler inladen...

Meest gelezen