Lang gewacht, maar dan toch geen Duisburgse feesten: “te groot risico”

Na veel twijfels en afwachten, worden de Duisburgse dorpsfeesten toch afgelast . Normaal gingen de feesten door van 7 tot 16 augustus, maar wegens de laatste coronamaatregelen besliste het feestcomité van Duisburg om alles te annuleren.

Elk jaar kunnen de inwoners van Duisburg, deelgemeente Tervuren, in de zomer genieten van de Duisburgse dorpsfeesten. De feesten worden al 45 jaar op rij georganiseerd, maar dit jaar zullen ze voor het eerst niet kunnen doorgaan.

De feesten bestaan jaarlijks uit een sportief weekend waar heel wat verenigingen activiteiten zoals wandelingen en volleybaltoernooien organiseren en een cultureel weekend met muziek, optredens en de nodige drank- en eetstanden. Ook de jaarlijkse druivententoonstelling, die het feestcomité zelf organiseert, mag niet ontbreken. Dit jaar zou het feestcomité enkele activiteiten aangepast aan de coronacrisis voorzien om de mensen toch bij elkaar te brengen. “Dit jaar hebben we gezocht naar heel wat activiteiten die coronaproof waren en gingen we terrasjesfeesten organiseren waarbij de veilige afstand met zekerheid kon gegarandeerd worden”, zegt Jeroen Vandenbussche, voorzitter van Feestcomité Duisburg.

Dan toch geen dorpsfeesten

Begin juli zag het er nog naar uit dat ze alles konden laten doorgaan in een coronaveilige organisatie. Het feestcomité hoopte op de versoepeling van 800 aanwezigen op evenementen, maar die goedkeuring is nooit gekomen. Nu de bubbels bij de laatste coronamaatregelen ook nog eens verkleind werden tot 5 personen, vonden ze het een te groot risico om de feesten te laten doorgaan. “Door de evolutie van de laatste weken konden we niet anders dan ons gezond verstand gebruiken en alles te annuleren tot ons grote spijt. In het belang van de volksgezondheid en onze dorpsgenoten leek dat ons het verstandigst”, aldus Vandenbussche.

Vooral die verkleinde bubbels van 5 personen per gezin gaven volgens Vandenbussche de doorslag. “Het moet feest blijven. Het feest moet primeren als we feest organiseren en we hadden nu het gevoel dat de regels vooral gingen primeren. Dan is er niks leuks meer aan.”

Veel begrip en volgend jaar topfeest

De Duisburgse inwoners vonden het net als Vandenbussche heel spijtig, maar reageerden zeer begripvol. “Het was de verstandige en enige juiste beslissing die we konden nemen”. Hoewel deze editie niet zal kunnen doorgaan, komt het volgend jaar volgens Vandenbussche zeker weten in orde. “Ik stel voor dat iedereen zich vasthoudt voor volgend jaar, want het wordt een topfeest in 2021. Dat weten we nu al zeker."

Meest gelezen